MODRÝ ZUB RECEPTY : Tom Kha Kai - Tradiční thajská polévka oblíbená a známá po Evropě

MODRÝ ZUB RECEPTY : Tom Kha Kai  -  Tradiční thajská polévka oblíbená a známá po Evropě

Ingredience na 4 porce: 200g kuřecích prsou 300 ml kokosového mléka (nejlépe krabicové od Aroy-D) Kuřecí vývar Citrónová tráva  asi tak  5 stébel Galanga – 2ks  oloupaná nakrájená na plátky 8ks Limetových listů Kaffir 4 lžíce Rybí omáčky 4 čajové lžičky c


tom-kha-kaiIngredience na 4 porce: 200g kuřecích prsou 300 ml kokosového mléka (nejlépe krabicové od Aroy-D) Kuřecí vývar Citrónová tráva  asi tak  5 stébel Galanga – 2ks  oloupaná nakrájená na plátky 8ks Limetových listů Kaffir 4 lžíce Rybí omáčky 4 čajové lžičky cukru 3lžíce limetové štávy 3ks čerstvého chilli  150g  žampionů nebo hlívy ustřičné Čerstvý koriander na ozdobu Citronovou trávu  můžeme naklepat tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájíme na kousky, žampiony dle velikosti na čtvrtky až osminky. V hrnci začneme vařit kuřecí vývar. Přidáme citronovou trávu, nakrájenou galangu, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Přidáme 300 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučujeme  krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řídší než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plameni asi 10 minut. Přidáme žampiony a vaříme dál asi 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme limetkovou štávu a cukr. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy a/nebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chutí. Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. čerstvým  koriandrem