Patříte mezi lidi, kteří si nedokážou představit den bez šálku kávy? Podle statistik jich Češi vypijí průměrně 400 na osobu ročně, což není málo. Kolik z vás však například ví, jak vlastně káva vznikla, jak se pěstuje nebo jaká je nejrozšířenější odrůda?
Na poč
Patříte mezi lidi, kteří si nedokážou představit den bez šálku kávy? Podle statistik jich Češi vypijí průměrně 400 na osobu ročně, což není málo. Kolik z vás však například ví, jak vlastně káva vznikla, jak se pěstuje nebo jaká je nejrozšířenější odrůda?
Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kávová zrna začali lidé poprvé konzumovat v Etiopii, ale ještě ne ve formě nápoje. Tamní domorodci smíchali kávová zrna s tukem a pojídali je. Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky. Nápoj nazývali qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“.
Stovky příchutí díky pražení
Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi prvotřídní druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy.
Ochutnejte 100% arabicu zdarma
Pokud dorazíte v tomto týdnu (16. - 22. února 2015) vždy do 10.30 hod. do jakékoliv z 95 restaurací McDonald´s v České republice, můžete si vychutnat kávu odrůdy arabica zcela zdarma. Díky ojedinělé akci s názvem Káva za úsměv dostanete silné espresso, kávu o objemu 200 ml nebo cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou za pouhý úsměv.
Na každý šálek kávy v McDonald´s se vždy čerstvě umele přibližně 8,5 g kávových zrn, která jsou upražená v pražírnách Jacobs v německých Brémách. O pečlivou přípravu kávy přímo v restauracích se pak starají moderní stroje vybavené špičkovou technologií. Kontrolují teplotu vody, presovací tlak a rychlost i jemnost mletí.
Myslete na sebe i na přírodu
Šálek kávy má blahodárné účinků na vaše tělo i ducha. Kromě kofeinu jsou významnou složkou také antioxidanty a polyfenoly. Káva, která je dodávána do sítě McDonald´s, má navíc certifikát nezávislé organizace Rainforest Alliance. Ten zaručuje, že kávové plantáže respektují zásady ochrany životního prostředí a udržitelného zemědělství a také zajišťují dobré podmínky pro pracovníky a jejich rodiny.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)