Máte rádi kávu? Překvapí vás, jak málo o ní víte...

Máte rádi kávu? Překvapí vás, jak málo o ní víte...

Patříte mezi lidi, kteří si nedokážou představit den bez šálku kávy? Podle statistik jich Češi vypijí průměrně 400 na osobu ročně, což není málo. Kolik z vás však například ví, jak vlastně káva vznikla, jak se pěstuje nebo jaká je nejrozšířenější odrůda? Na poč


McDonald´s_Káva jen za úsměv_obr.1Patříte mezi lidi, kteří si nedokážou představit den bez šálku kávy? Podle statistik jich Češi vypijí průměrně 400 na osobu ročně, což není málo. Kolik z vás však například ví, jak vlastně káva vznikla, jak se pěstuje nebo jaká je nejrozšířenější odrůda?

Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kávová zrna začali lidé poprvé konzumovat v Etiopii, ale ještě ne ve formě nápoje. Tamní domorodci smíchali kávová zrna s tukem a pojídali je. Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky. Nápoj nazývali qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“. Stovky příchutí díky pražení Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi prvotřídní druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy. Ochutnejte 100% arabicu zdarma Pokud dorazíte v tomto týdnu (16. - 22. února 2015) vždy do 10.30 hod. do jakékoliv z 95 restaurací McDonald´s v České republice, můžete si vychutnat kávu odrůdy arabica zcela zdarma. Díky ojedinělé akci s názvem Káva za úsměv dostanete silné espresso, kávu o objemu 200 ml nebo cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou za pouhý úsměv. Na každý šálek kávy v McDonald´s se vždy čerstvě umele přibližně 8,5 g kávových zrn, která jsou upražená v pražírnách Jacobs v německých Brémách. O pečlivou přípravu kávy přímo v restauracích se pak starají moderní stroje vybavené špičkovou technologií. Kontrolují teplotu vody, presovací tlak a rychlost i jemnost mletí. Myslete na sebe i na přírodu Šálek kávy má blahodárné účinků na vaše tělo i ducha. Kromě kofeinu jsou významnou složkou také antioxidanty a polyfenoly. Káva, která je dodávána do sítě McDonald´s, má navíc certifikát nezávislé organizace Rainforest Alliance. Ten zaručuje, že kávové plantáže respektují zásady ochrany životního prostředí a udržitelného zemědělství a také zajišťují dobré podmínky pro pracovníky a jejich rodiny.McDonald´s_Káva jen za úsměv_obr.2