Tarte Flambée neboli Alsaský cibulový koláč
INGREDIENCE
- Hladká mouka 250 g
- Mlýnek mořská sůl 0.5 lžičky
- Vlažná voda 150 ml
- Slunečnicový olej s vitaminem D 1 lžíce
Náplň - Creme fraiche 200 g
- Anglická slanina 200 g
- Gruyèr 200 g (nebo Ementál)
- Cibule žlutá 3 ks (podle velikosti)
- Muškátový oříšek 1 špetka
- Mlýnek mořská sůl
- Mlýnek pepř čtyř barev
POSTUP
- Vodu smíchejte v misce se lžící oleje. Prosejte mouku do větší mísy a vmíchejte sůl k ní sůl.
- Do sypké směsi postupně přidávejte vlažnou vodu s olejem a důkladně zapracujte.
- Po řádném hnětení (ideálně rukama) přikryjte mísu vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte 15 minut odležet.
- Mezitím si připravte krémovou náplň smícháním creme fraiche se špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a přibližně čtvrt lžičky čerstvě namletého pepře.
- Můžete lehce dochutit solí (záleží na chuti slaniny).
- Cibuli očištěte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky a sýr nastrouhejte na hrubším struhadle.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch). Odleželé těsto rozdělte na čtvrtiny.
- Na pomoučeném vále vyválejte každou čtvrtinu na velmi tenkou placku. Na každou naneste stěrkou tenčí vrstvu krému, poklaďte cibulí, slaninou a nakonec sýrem.
- Pečte cca 10–15 minut dozlatova.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/tarte-flambee