Cukr je rovněž velice oblíbené téma a často můžeme slyšet, že se jedná o návykovou potravinu. Jakmile nastolíme pevný řád svému jídelníčku, zjišťujeme, čím můžeme sladit a zda jsou light výrobky pro redukci vhodné. Často také zapomínáme na cukr obsažený ve slazenýc
Cukr je rovněž velice oblíbené téma a často můžeme slyšet, že se jedná o návykovou potravinu. Jakmile nastolíme pevný řád svému jídelníčku, zjišťujeme, čím můžeme sladit a zda jsou light výrobky pro redukci vhodné. Často také zapomínáme na cukr obsažený ve slazených limonádách, jak je to s čajem, kávou a jejím slazením? Opět jsme se zeptali výživové poradkyně Jolany Rumreichové ze společnosti DietaLinie.
Jolana Rumreichová: Všem našim klientům říkám: „Naučte se pít obyčejnou vodu,“ při hubnutí je nejhorší pokud dodržujete pitný režim s ochucenými limonádami. Někteří z nás (za velké podpory reklamy) si myslí, že pokud vymění cukr obsažený v limonádě za umělé sladidlo, tedy místo obyčejných nápojů budou kupovat tzv. light, tak mají vyhráno. Většinou opak je pravdou.
Umělá sladidla zvyšují chuť k jídlo a podporují ukládání tuků v těle.
Čím tedy sladit – říkám neslaďte, naše tělo si dokáže zvyknout prakticky na všechno. Pokud po nějakou dobu (z praxe 2-3 týdny vydržíte pít neslazenou vodu, čaj nebo kávu) nebudete cukr potřebovat. Pokud máte pořád chuť na sladké, potom je možné, že je s Vaším tělem něco v nepořádku. Přemnožení kvasinek ve střevě, zánět v těle…
Ale vraťme se k otázce –
čím sladit, když se bez sladké chuti neobejdeme?!
Na našem trhu je mnoho vychytávek a náhražek za bílý řepný cukr o kterém jsme si řekli, že do diety a racionálního stravování nepatří. To stejné si dovolím říci
o hnědém řepném cukru, který si někdy pleteme s třtinovým a taktéž o cukru třtinovém. Umělá sladidla také vynecháme. Takže co nám zbývá, abychom si osladili život?
Stévie, neboli sladká tráva, je přírodním sladidlem
téměř bez kalorií, 300 x sladší než cukr. Má však svou specifickou chuť, která nebude vyhovovat každému. Je možné ji pěstovat doma za oknem jako rostlinu nebo ji zakoupit v obchodech ve formě tabletek nebo v tekuté podobě. Využívá se ke slazení horkých nápojů, domácích limonád nebo studených čajů. Používá se i pro pečení a vaření.
Xylitol, je přírodní sladidlo, které se získává z kukuřičných klasů nebo březové kůry. Má asi o 40% méně kalorií oproti řepnému cukru. Vypadá jako krystalový cukr.
Je výborný jako prevence proti zubnímu kazu. Sladíme s ním kávu, čaj. Je možné ho použít na pečení i vaření.
Lucuma je ovoce, které pochází z Peru, usušené plody se pomelou na prášek. Lucuma je sladká, ale obsahuje pouze 17 % přirozeně se vyskytujících cukrů. Má vysoký obsah vlákniny. Používá se k dochucování smoothies, jogurtů a dezertů.
Možností, jak si osladit život je tedy dost, stačí se jen vyhnout nejlehčím variantám a nejpřístupnějšímu zboží. Nastolte rovnováhu ve svém těle a omezte zbytečné množství cukru ve své stravě.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)