Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale paradoxně vznikl jaksi omylem. Jeho tvůrkyně opekla jablka chystaná na zcela jiný recept příliš, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném gardu, aby se jablka ještě víc nespálila
Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale paradoxně vznikl jaksi omylem. Jeho tvůrkyně opekla jablka chystaná na zcela jiný recept příliš, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném gardu, aby se jablka ještě víc nespálila – a Tarte tatin byl na světě! „Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách, která přidává svůj osvědčený recept:
Potřebujeme: 8 – 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy (volitelné)
Jak na to: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký.
„Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu,“ doporučuje Sabina Kmecová. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.
Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.
Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.
Lahodná domácí vanilková zmrzlina
„
Tuhle vynikající zmrzlinu připravíte doma v mrazáku, nepotřebujete žádný stroj, vše je velice jednoduché,“ upozorňuje autorka receptu Sabina Kmecová.
Potřebujeme: 500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku)
Jak na to: Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilejte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte.
Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů). Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs "naškrabte", aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.
Náš tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.
Z
droj informací: www.nebespan.cz
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)