Kapr Szekély a halušky

Kapr Szekély a halušky

Ingredience:

filety z kapra s kůží (šupík)                            rajče
bílá nebo zelená paprika                              sádlo
cibule                                                               sůl a pepř
česnek                                                             pár lžic zakysané smetany
pálivá paprička                                               Křimické kysané zelí

 

POSTUP

Filety z kapra nakrájíme na porce a opečeme zostra z obou stran na horkém sádle. Posolíme, opepříme a odložíme na stranu – ryba nemusí být dodělaná, čeká jí pak ještě jeden pobyt na ohni. V pánvi na zbytku sádla obděláme zeleninu na sofrito (aromatická směs zeleniny, bylinek a koření používaná k dochucení). Jakmile směs trochu změkne, přihodíme nakrájená nebo nastrouhaná rajčata a krátce podusíme. Do šťávy vložíme zpět porce kapra a necháme je prohřát. Nakonec šťávu nastavíme překrájeným kysaným zelím a zjemníme kysanou smetanou. Vhodnou přílohou k této jednoduché kombinaci a úpravě kapra jsou špecle (jako halušky). 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj/foto: