Čerstvě upečená Focaccia s olivami

Čerstvě upečená Focaccia s olivami

Čerstvě upečená Focaccia s olivami Co budete potřebovat:  -velký brambor uvařený a oloupaný 1 ks -mouka hladká 450g -čerstvé droždí ½ kostky -moučkový cukr 1 špetka -voda 2 lžíce -černé olivy na jemno nakrájené 100 g -šalotka, oloupaná a drobně nakrájená 1 ks


Čerstvě upečená Focaccia s olivami Co budete potřebovat: ČERSTVĚ-UPEČENÁ-FOCACCIA-S-OLIVAMI -velký brambor uvařený a oloupaný 1 ks -mouka hladká 450g -čerstvé droždí ½ kostky -moučkový cukr 1 špetka -voda 2 lžíce -černé olivy na jemno nakrájené 100 g -šalotka, oloupaná a drobně nakrájená 1 ks -med 1 lžička -drůbeží vývar 1-2 lžíce -rozmarýn 1 větvička -střik balzamikového octu Bertolli Aceto Balsamico di Modena -olivový olej Extra Virgin - sůl dle chuti a hrubá mořská sůl Do misky dáme droždí, špetku cukru, vodu a vše dohromady promícháme. Směs smícháme s moukou, poté prohněteme s rozmačkaným, uvařeným bramborem a necháme na 10 min.nakynout. Přidáme 100-150 ml vody, vyhněteme, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut nakynout. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme nakrájené olivy dohromady se šalotkou. Přidáme med, drůbeží vývar, rozmarýn a povaříme 10 minut, až se nám tekutiny vypaří. Přidáme špetku soli, zastříkneme octem, vytáhneme větvičku rozmarýnu a necháme na chvíli vychladnout. Vychladlou směs vyhněteme dohromady s těstem. Těsto vyválíme na1,5 cmvysoký plát, který rozděláme na plech potřený olivovým olejem. Necháme opět 20 minut kynout. Poté prsty vytlačíme do těsta malé důlky, pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou mořskou solí a drobně nakrájeným rozmarýnem. Pečeme při190°Casi 20 minut. TIP šéfkuchaře Romana Hadrbolce: „Focacciu můžete podávat k vínu nebo jako předkrm s extra panenským olivovým olejem, do kterého si ji namáčejte (doporučuji použít olivový olej s výrazným aroma a plnou chutí jako např. Carbonell Extra Virgin nebo Bertolli Originale). Také můžete použít Focacciu k přípravě chutné svačinky jako sendvič (rozkrojte ji, potřete např.máslem, přidejte na plátky nakrájený salám, tvrdý sýr, obložte kolečkem rajčete, kouskem listu hlávkového salátu apod.).“