Recenze: Larry Crowne (Moje krásná učitelka), USA 2011

Rozhodne se tedy „na stará kolena“ začít studovat. Celý snímek nás pomalým milým tempem provází životní krizí, která nikdy není příjemná a pro mnohé lidi velice dramatická. Larry se však všeho chopí s jistým důležitým nadhledem, nad změnami pokrčí rameny a neohrož


Rozhodne se tedy „na stará kolena“ začít studovat. Celý snímek nás pomalým milým tempem provází životní krizí, která nikdy není příjemná a pro mnohé lidi velice dramatická. Larry se však všeho chopí s jistým důležitým nadhledem, nad změnami pokrčí rameny a neohroženě změní způsob i styl svého života.

Čtěte také: Recenze: Bad Teacher/ Zkažená úča, komedie USA 2011

A jak už to tak bývá, když se nám zdá, že jsme ztraceni, najdeme něco nebo někoho důležitého. Pro Larryho je to v tomto případě kolegyně ze školy a, jak už vyplývá z českého překladu titulu filmu, jeho nová paní učitelka.

Mercedes Tainot žije svůj pramálo uspokojivý život v nedokonalém manželství. Ptá se sama sebe, jakou má vůbec cenu učit zkrachovalce a jestli vůbec někdy někomu pomohla vylepšit život. Je lehce cynická a zatrpklá a od mužů nic moc neočekává. Zvlášť od toho, který jí navlékl před lety prsten. Sama si prochází svojí malou osobní krizí a následující změnou, která, když se člověk pořádně zamyslí, bývá vždy k lepšímu.

Celý film působí příjemným úsměvným dojmem, Tom Hanks nám tak trochu nastínil, jak muži uvažují a i přes to, že se nechává unášet proudem a chvílemi působí, jako když nemá nad svým rozhodováním kontrolu, vůbec to nevadí. Rozhodně bych tento film doporučila ženám po třicítce a nemyslím si, že je nutné chodit na něj do kina. Užijte si ho v pohodlí svého domova třeba v neděli večer. Partnera bych ovšem raději poslala na fotbal nebo na pivko. Pravděpodobně by vám u toho stejně usnul. A to i přes to, že je to film o muži od muže.

Čtěte také: 5 otázek pro Jana Charouze

 

Text: Denisa Dundrová