Vítejte u dalšího dílu receptů. V tom dnešním se zaměřím na jednu z mých oblíbených rychlovek. Po tomto receptu sahám hlavně v létě, je to pro nás ideální dezert v teplejších dnech. Vyzkoušejte ho i vy a na první grilovačce oslňte lahodným dezertem!
[caption id="attac
Vítejte u dalšího dílu receptů. V tom dnešním se zaměřím na jednu z mých oblíbených rychlovek. Po tomto receptu sahám hlavně v létě, je to pro nás ideální dezert v teplejších dnech. Vyzkoušejte ho i vy a na první grilovačce oslňte lahodným dezertem!
[caption id="attachment_41232" align="aligncenter" width="513"]
SONY DSC[/caption]
Suroviny:
- dětské piškoty
- 150 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 50 g cukru moučka
Příprava:
Mascarpone a smetanu ke šlehání musíme mít vychlazené na stejnou teplotu. Společně je vložíme do mísy, přidáme cukr a na střední rychlost asi minutu šleháme, aby se vše propojilo. Pak zvýšíme otáčky a během asi tak 3 minut vyšleháme tuhý krém. Do něj po lžičkách zašleháme všechen tvaroh a nakonec i zakysanou smetanu.
Dortovou formu s průměrem 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno vyložíme piškoty (ploškou dolů, vyboulením nahoru) a potřeme slabší vrstvou krému. Vyskládáme piškoty na boky formy (díky krému budou držet, protože je do něj můžeme lehce zapíchnout). Položíme další vrstvu piškotů a na ně krém - pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém. Poslední vrstvu piškotů (tou budeme končit) položíme ploškou nahoru a vyboulením dolů.
Dort lehce zasypeme strouhaným kokosem, překryjeme folií a na vrch položíme plochou pokličku nebo talíř, který tak akorát pasuje do formy, vložíme do lednice a zatížíme cca půl kilem (třeba dvěma kostkami másla). Necháme v lednici minimálně 4 hodiny proležet (ideálně přes noc).
Před servírovaním sejmeme poklici a folii, odepneme boky formy a dort překlopíme na servírovací tác.
V sezoně lze dort naplnit i drobným ovocem - borůvky, maliny, jahody. Mimo sezonu poslouží třeba kompotované meruňky nebo broskve (řádně okapané). Stačí ovoce poklást na krém.
Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?
Markét ,)
Díky za inspiraci pradobrotám.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)