Palak paneer ˗ indická delikatesa plná vůní

Palak paneer ˗ indická delikatesa plná vůní

            Překvapte partnera, rodinu nebo přátele exotickým pokrmem palak paneer, který nejen skvěle chutná, ale i báječně voní. Jeho příprava nezabere mnoho času a úspěch je předem zaručený. „Typickou vůni dodává tomuto t


websize_ajurvedsti_kuchari1_foto_larimarhotel.at             Překvapte partnera, rodinu nebo přátele exotickým pokrmem palak paneer, který nejen skvěle chutná, ale i báječně voní. Jeho příprava nezabere mnoho času a úspěch je předem zaručený. „Typickou vůni dodává tomuto tradičnímu jídlu několik druhů koření, která se v indické kuchyni hojně využívají, protože pokrm zajímavě dochutí a zároveň mají i příznivý vliv na trávení,“ říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu. Palak paneer Doba přípravy: 30 min (Ingredience na 4 porce) 400 g sýra paneer  (můžeme nahradit mozzarellou)websize_ajurvedsti_kuchari3_foto_larimarhotel.at 1 velká šalotka (nebo 1 bílá cibule) 750 g čerstvého listového špenátu (nebo 400 g mraženého špenátu) 2 rajčata 2-3 stroužky česneku 1 cm čerstvého zázvoru 2 lžíce ghee ½ lžičky práškového čili ½ lžičky mletého koriandru 1 lžička semínek římského kmínu (nebo 1 lžička mletého římského kmínu) 1 kousek skořice vcelku ½ lžičky kurkumy ½ lžičky garam massala 50 ml zakysané smetany pár lístků řeckého sena (nejsou nutné) cukr, sůl a pepř   Postup: Sýr paneer nakrájíme na větší kostky (mozzarellu na silnější plátky) a dozlatova jej opečeme na lžíci ghee. Sýr pak odložíme na teplé místo. Čerstvý špenát asi 5 minut blanšírujeme v osolené vařící vodě. Pak ho scedíme a krátce ochladíme studenou vodou. Necháme okapat a rozmixujeme v mixéru. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme. Na pánvi rozpálíme zbylé ghee a za stálého míchání na něm necháme zesklovatět cibuli a česnek, k nimž jsme přidali semínka kmínu. Asi po minutě přidáme nadrobno nasekané listy řeckého sena, po chvíli i skořici nalámanou na kousky, nasekaná rajčata a najemno nastrouhaný zázvor. Po další minutě přidáme všechno koření. Směs stále mícháme, aby se „nepřichytila“ a nezhořkla! Na závěr přidáme špenát, dochutíme solí a pepřem, promícháme a přidáme paneer. Ještě krátce prohřejeme a můžeme podávat. Nejlepší přílohou je rýže nebo čapátí. websize_palak_paneer_foto_zuzana_rybarova websize_palak_paneer_foto_larimarhotel_at         Tip pro vás: „Pokrm získá ještě jemnější chuť, když zakysanou smetanu nahradíte kokosovým mlékem. Na závěr můžete palak panner posypat nadrobno nasekanými kešu oříšky,“ dělí se o své zkušenosti Kukku Ramesh. Zdroj informací a foto www.larimarhotel.at