Goji místo bonbonů

Goji místo bonbonů

V obchodech se zdravou výživou a dnes už i v supermarketech jsou červené bobulky trochu připomínající rozinky k dostání za téměř stejnou cenu jako třeba kyselý drops. Na rozdíl od něj ale mají blahodárný vliv na náš organismus. 


Stačí si dát deset goji denně, abyste z nich načerpala tolik výživných látek, jako má jedno jablko, jeden pomeranč a jedna mrkev. A ještě mnoho dalších... Mají hořkosladkou chuť, trochu jako kombinace brusinek, šípků a třešní. Jedí se samostatně jako pochutina, ale můžete je také přidat do salátů nebo na koláč. Zvláštní chuť dodají například i hovězímu vývaru – staré kuchařské knihy doporučují přidat do něj pár kapek vína madeira, a právě goji jeho chuť báječně nahradí. Výborný je rovněž čaj z čerstvých nebo sušených plodů.

Co z goji pro tělo získáte:

  • 21 stopových prvků (třeba železo, fosfor, měď, vápník, zinek nebo vzácný selen)
  • 18 druhů aminokyselin, včetně esenciálních, které si tělo samo neumí vyrobit
  • vitaminy C, B1, B2, B6 a E, karotenoidy a betakarotenoidy
  • lycium polysacharidy, které posilují imunitu a zpomalují proces stárnutí

V Číně se plody kustovnice čínské používají jako lék už dvě tisíciletí. K nám doputovaly poměrně nedávno, rychle si ale získaly oblibu. Samozřejmě jako všechny přírodní produkty je třeba goji zobat dlouhodobě, aby své účinky mohla ve vašem těle plně uplatnit. Netřeba to ale přehánět – když smlsnete celý stogramový sáček najednou, mohlo by vám být trochu těžko, asi jako když si dáte najednou sáček rozinek nebo oříšků.
Takže úplně stačí oněch deset bobulek denně (doporučená dávka je 6–30 g).

Co goji umí:

  • podporuje celkovou obranyschopnost organismu a zpomaluje jeho stárnutí
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • má vliv na správnou činnost ledvin a jater
  • zlepšuje tvorbu červených krvinek
  • přináší úlevu při astmatu, alergiích i obtížně léčitelných kožních chorobách (například lupénka)
  • uklidňuje podrážděné a unavené oči
  • pročišťuje tělo – to oceníte třeba po bouřlivějším večírku

U nás roste divoce i v živých plotech příbuzná kustovnice čínské, kustovnice divoká. Výživná hodnota jejích plodů není ale prozkoumaná. Takže pokud chcete mít vlastní úrodu, raději si vysaďte keř kustovnice čínské.
V našich podmínkách se mu daří dobře, rudé plody vám ozdobí zahrádku už v prvním roce a můžete si je sama nasušit do zásoby.

 

 

 

 

(gk)