Karbanátky z quinoy
200 g quinoy
100 g čerstvého špenátu
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1/2 ledového salátu
pár snítek pažitky
50 g strouhanky
2 lžíce strouhaného parmezánu
2 vejce
čerstvě mletý pepř a sůl
4 lžíce rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
Karbanátky z quinoy
200 g quinoy
100 g čerstvého špenátu
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1/2 ledového salátu
pár snítek pažitky
50 g strouhanky
2 lžíce strouhaného parmezánu
2 vejce
čerstvě mletý pepř a sůl
4 lžíce rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
2 lžíce majonézy
šťáva z 1 limetky
Uvaříme quinou dle návodu a necháme vychladnout. Špenát nakrájíme nahrubo, spaříme a vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme česnek, cibuli a pažitku. Smícháme quinou, špenát, rozšlehaná vejce, pažitku, česnek, cibuli, parmezán, strouhanku, sůl a pepř. V případě, že směs je příliš vlhká, můžeme přidat strouhanku. Vytvoříme karbanátky a dáme je na alespoň 15 minut do chladničky. Poté je opékáme dozlatova (6-8 minut z každé strany). Nakonec připravíme dresink: Smícháme rostlinnou alternativu jogurtu Alpro a majonézu a dochutíme solí a pepřem. Karbanátky podáváme se salátem a dresinkem.
Lososové hamburgery
450 g čerstvého lososa
200 g uzeného lososa
3 lžíce rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
2 až 3 lžíce mouky
1 limetka
1 červená cibule
6 snítek kopru
1 malé vejce
1 lžíce sladké pikantní chilli omáčkou
6 lžic sójové alternativy jogurtu Alpro
1 lžíce křenové pěny
1 limetka
2 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce kapar
2 červené řepy (uvařené)
1 jablko
listy salátu
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Čerstvého lososa nakrájíme na kostičky, uzeného lososa umeleme. Oba druhy mas smícháme v míse společně s trochou mouky a rozšlehaným vejcem. Ochutíme chilli omáčkou, solí, pepřem a trochou limetkové šťávy. Nakonec přidáme nakrájenou cibuli a kopr. Vytvarujeme 12 hamburgerů a dáme je na 30 minut odpočinout do lednice. Pro přípravu dresinku promícháme alternativu jogurtu Alpro s křenovou pěnou, trochou limetkové šťávy, kapary a nasekaným koprem. Osolíme a opepříme. Červenou řepu a jablko nakrájíme na tenké proužky, smícháme je s několika lžícemi dresinku a pokapeme trochou limetkové šťávy. Lososové hamburgery opečeme a podáváme se salátem z červené řepy a jablka a míchaným zeleninovým salátem.
Nachos s avokádovým dipem
2 avokáda
4 snítky koriandru
půlka citronu
200 g rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
špetka soli
špetka pepře
chilli paprička
6 tortil
10 cherry rajčat
2 jarní cibulky
2 papriky
Nasekáme koriandr a přidáme kůru a šťávu z poloviny citronu. Přidáme rozmačkaná avokáda a alternativu jogurtu Alpro. Ochutíme solí a pepřem. Dip dáme do mističky a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou. Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky, rozložíme do pekáče, osolíme a opepříme. Pečeme 15 minut při 200 °C (po 8 minutách otočíme). Připravené nachos dáme na talíř s dipem a dozdobíme kousky rajčat, jarní cibulky a paprik.
Pikantní tousty
8 krajíců chleba
2 zralá avokáda
5 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
1 lžičky nasekané chilli papričky
3 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř
Chleba otoustujeme dozlatova. Dužinu avokáda rozmačkáme, přidáme rostlinnou alternativu jogurtu Alpro a citrónovou šťávu a nasekané chilli podle chuti. Osolíme a opepříme. Směs namažeme na připravené tousty.
Re: Zdravé mlsání, když vám přijde návštěva
Nela98 (host) / před 4 lety 18.07.2020 06:43
Vypadá to zajímavě, ale na přípravu dost složitě. Ingredience doma nikdy nemám, musela bych si nakoupit, takže pro nečekanou návštěvu bych to připravit stejně nemohla. Já mám doma pořád zásobu topinambur v čokoládě, které si objednávám z https://www.diatop.cz/ a ty chutnaly zatím každé návštěvě :-) .