Podzim plný chutí a laskomin

Podzim plný chutí a laskomin

Slunce se choulí do mraků a ranní mlhy by se daly krájet. Pokud máte pocit, že sychravý a chladný podzim nemůžete ve zdraví přečkat, máme pro vás několik dobrot, které vás utvrdí v dojmu, že i na tomto ročním období se dá najít něco, na čem si vybudujete závislost. Tak ať vám chutná :-)


 

Polévky na několik způsobů a rozhodně chutně

Pokud jste ještě nezkoušeli dýňovou polévku z oranžové krasavice hokaido, tak to rozhodně musíte napravit. Alespoň já ji mám úzce spojenou s podzimem a dá se říci, že neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. Servírujte ji s opečenými krutony, dýňovými semínky nebo menšími opraženými krevetami. Navíc polévka k večeři je rychlá, levná a především zdravá alternativa, co navíc organismus zahřeje. Dejte ale šanci i dalším českým klasikám jako je česnečka, bramboračky, kulajda, nebo gulášovka. Milujete něco nevšedního? Tak nachytejte inspiraci v asijské kuchyni.

 

Sladkovodní ryby hrají na podzim prim

Výlovy rybníků jsou právě teď v plném proudu a tak toto období rozhodně nahrává do noty přípravy rybího menu. Připravte nejmenším na svačinku kapří hranolky z kapřího filetu, kde je minimum kostí, připravte ho na pánvi s jemnou bylinkovou omáčkou, nebo ho upečte v troubě s česnekovými knoflíky. Ochutnejte třeba lína, candáta, tolstolobika, nebo sumce.

 

Domácí dezerty vám provoní domov

V létě jsme holdovali těm jednoduchým nejlépe s hromadou ovoce, piškoty a šlehačkou. Kdežto teď, na podzim, se nám sbíhají chutě na domácí perník s povidly, štrůdl s jablky se skořicí, vanilkou a s popraškem z vlašských ořechů, čokoládovou pěnu, klasické věnečky tak, jak je známe, nebo na čokoládové špičky, ze kterých teče proudem koňakový krém.

 

Horký nápoj zahřeje tělo a udělá dobře na duši

Jakmile dorazíte domů, hoďte si nohy na stůl, vypněte a vychutnejte si ten blažený pocit, kdy nemusíte vůbec nic s hrnkem lahodné horké čokolády, ve které stojí lžička, se starým dobrým grogem, čajem matcha, s horkým ciderem, nebo s domácí směsí pečeného čaje, kterou jste si v létě připravili, teď ji pouze zalijete a máte hotovo.

Podzim prostě chutná báječně.