Palmiers: jednoduché francouzské sušenky

Palmiers: jednoduché francouzské sušenky

„Palmiers jsou tradiční francouzské sušenky z listového těsta, které se sype cukrem a pečením karamelizuje. Můžete si je velmi snadno připravit doma v menší velikosti a s přidáním skořice a ořechů jako vánoční cukroví. Na listovém těstě nešetřete, kupte kvalitní, nej


„Palmiers jsou tradiční francouzské sušenky z listového těsta, které se sype cukrem a pečením karamelizuje. Můžete si je velmi snadno připravit doma v menší velikosti a s přidáním skořice a ořechů jako vánoční cukroví. Na listovém těstě nešetřete, kupte kvalitní, nejlépe z nějaké malé pekárny,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která recept připravila. Suroviny: 1 listové těsto (cca 250 g) 3 polévkové lžíce cukru krupice 2 lžíce mletých vlašských ořechů 2 lžíce sekaných lískových oříšků (volitelné) 1/2 kávové lžičky mleté skořice 1 žloutek   Postup: 1) Listové těsto rozválejte (na podložce, kterou bude možné přendat do lednice) na čtverec cca 40x40 cm a posypte rovnoměrně cukrem. Přejeďte válečkem po cukru a trochu ho zapracujte do těsta. Rozdělte ostrým nožem na dva obdélníky (20x40). 2) Každý obdélník posypte mletou skořicí a mletými ořechy. Opatrně rolujte těsto z delší strany směrem ke středu, rovnoměrně z pravé i levé strany. Potřete rozšlehaným žloutkem a případně ještě posypte sekanými oříšky. 3) Vzniklé „dvojválečky“ uložte do lednice, aby trochu ztuhly a lépe se krájely. Poté je nakrájejte ostrým nožem na plátky o šířce cca 0,5 cm (budou vám vzdáleně připomínat srdíčka) a položte na plech vyložený pečicím papírem. 4) Dejte péct na cca 15 min. při teplotě 180 stupňů. Uprostřed pečení doporučujeme obrátit, aby zkaramelizovaly z obou stran. Nechte vychladnout. Tip Nebespánu: Namísto cukru a sladké náplně použijte modrý sýr a sekané ořechy. Další postup je stejný a výsledek skvělý!