Ať už jste se rozhodla pro splnění jednoho z nejčastějších novoročních předsevzetí, tedy zhubnout, nebo jen pro povánoční detox, existují potraviny, které vám průběh díky jejich schopnosti urychlit metabolismus usnadní a zároveň jsou chutné. Takže, které to jsou?
Grapefr
Ať už jste se rozhodla pro splnění jednoho z nejčastějších novoročních předsevzetí, tedy zhubnout, nebo jen pro povánoční detox, existují potraviny, které vám průběh díky jejich schopnosti urychlit metabolismus usnadní a zároveň jsou chutné. Takže, které to jsou?
Grapefruit
Toto ovoce, původem z Karibiku, nejenže obsahuje velké množství vitamínů B, C a K a tudíž pomáhá zvyšovat obranyschopnost organizmu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zároveň však také působí protizánětlivě a díky své sladké chuti uspokojí touhu na sladké a to bez obsahu nadbytečných kalorií. Z tohoto hlediska je proto nejlepší konzumace jeho růžové odrůdy. Skvěle také poslouží pro přípravu smoothies.
Jablko
Pro nás, středoevropany, se jedná o důležitou součást přirozeného jídelníčku. Vysoký obsah vlákniny je totiž důležitý pro správné fungování zažívání a skvěle na dlouhou dobu zasytí a zároveň zažene chuť na sladké. Výborně se tedy hodí např. pro přípravu nízkokalorických svačin či dezertů se skořicí (která mimochodem také zrychluje funkci trávení). Dle vědeckých studií také snižuje riziko výskytu rakoviny.
Rukola
Ze všech druhů listové zeleniny obsahuje právě rukola nejvíce vitamínů B a C, je také lehce stravitelná a tím pádem pomáhá s detoxikací organizmu a to také s minimálním množstvím kalorií. Pokud se řadíte mezi lidi, kteří mají rukolu rádi, nebojte se jí přidávat nejen do salátů, ale také do teplých pokrmů, jako je např. rizoto. Jídlo skvěle ochutí díky své lehce výraznější chutí. Je typická především pro středozemní kuchyni. V minulosti byla považována dokonce za afrodisiakum. Vyzkoušíte?
Špenát
Jistě jste již někdy slyšela, že špenát je výborný pro svoji bohatost na železo. Toto všeobecné vnímání není však vědecky potvrzeno. Výzkumy prokázaly, že ve vyšším množství však obsahuje jiné, pro tělo prospěšné, živiny – lutein, beta-karoten, draslík a vitamín K. Působí tedy preventivně proti rakovině, vysokému krevnímu tlaku, zácpě či má nezanedbatelný pozitivní vliv na zdraví očí. A je z 50% tvořen vodou, tudíž ideální při redukční dietě. V kuchyni se může tato zelenina použít velmi univerzálně. Hodí se totiž jak k přípravě teplých pokrmů, jako polévek, tak také do salátků či smoothies.
Maso a masové vývary
Při dietách či očistě organismu však nemusíte jíst pouze zeleninu či ovoce. Maso, a mám teď na mysli to libové, obsahující pouze kolem pěti procent tuku, či vývary z něj Vám také neuškodí a v zimě navíc zahřejí. Ideálně dietním masem jsou masa kuřecí, krůtí, králičí či rybí, která mají zároveň vysoký obsah bílkovin. Dodají tudíž energii a na delší dobu zasytí. Maso preferujte připravené v páře či v troubě bez použití oleje. Vývar je stravitelný ještě lépe.
Autor: Mája z
blogu
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)