Gastronomické trendy. Co nás letos překvapí na talíři?

Gastronomické trendy. Co nás letos překvapí na talíři?

Stejně jako se sezónu po sezóně střídají trendy v módě, tak i v gastronomii se trendy mění. UHO, tedy univerzální hnědá omáčka, je pro naše chuťové buňky minulostí a mnohem více nás láká zdravá kuchyně. V loňském roce byla žhavou novinkou chia semínka. A co je hitem l


Stejně jako se sezónu po sezóně střídají trendy v módě, tak i v gastronomii se trendy mění. UHO, tedy univerzální hnědá omáčka, je pro naše chuťové buňky minulostí a mnohem více nás láká zdravá kuchyně. V loňském roce byla žhavou novinkou chia semínka. A co je hitem letošní rok?

Čím dál tím více se lidé zajímají o zdravou stravu. A tak je jasné, že trendy potraviny roku 2017 budou ty, jež jsou nabité vitaminy, minerály a jsou pro naše tělo prospěšné. O kolo kterých potravin se bude točit letošní rok?

Jackfruit

Žhavou novinkou letošního roku je subtropické asijské ovoce jackfruit, neboli žakie. Jackfruit patří mezi největší plody, může vážit až pětadvacet kilo. Je bohaté na bílkoviny, vápník a železo. Jeho chuť je jemně nasládlá a přidává se do marmelád a chutney.

Lilabrambor

Fialové (přesněji řečeno lila) brambory obsahují velké množství vitaminu C a antioxidanů, stejně jako třeba borůvky. Účině tak bojují proti olným radikálům, které přispívají ke stárnutí buněk. Fialové brambory lze jakkoliv tepelně upravit, je jen na vás, zda je uvaříte, uděláte z nich pyré nebo je usmažíte jako hranolky. Na talíři vždy budou vypadat zajímavě a efektně.

Těstoviny jinak

Novinkou jsou těstoviny vyráběné z fazolí či sóji. Jsou přirozeně bezlepkové, bez mléka, bohaté na bílkoviny a mají nízký glykemický index. Pokud si hlídáte příjem sacharidů ve své stravě, jsou pro vás tyto netradiční těstoviny správnou volbou.

Fermentovaná zelenina

V posledních letech výrazně stoupá prodej probiotických doplňků stravy. Stejný efekt jako probiotika ale na naše tělo má i fermentovaná (kvašená) zelenina. Střevní bakterie hrají významnou roli ve fungování našeho organismu. Klasickou fermentovanou zeleninou jsou kyselé okurky, kysané zelí či kimči (čínské zelí, bílá ředkev, cibule).

Podléhnete gastronomickým trendům? Jakou novinku byste si dala hned a kterou byste na svém talíři vidět nemusela?

Foto: zivakultura.cz