Počasí to říká jasně: Sezóna grilování se hlásí o slovo

Počasí to říká jasně: Sezóna grilování se hlásí o slovo

Sluníčko hřeje jako o závod, trávíme celý víkend venku či na terase, a tak je ten nejvyšší čas povolat na scénu gril a připravit si nějakou tu dobrotu, na kterou se nám sbíhají sliny celou dobu, jak byla zima dlouhá. Vzhledem k tomu, že v redakci na grilované dobroty nedáme


Sluníčko hřeje jako o závod, trávíme celý víkend venku či na terase, a tak je ten nejvyšší čas povolat na scénu gril a připravit si nějakou tu dobrotu, na kterou se nám sbíhají sliny celou dobu, jak byla zima dlouhá.

Vzhledem k tomu, že v redakci na grilované dobroty nedáme dopustit, jsme si pro vás připravili hromadu chutné a voňavé inspirace.

Tady máte hned několik zásad a rad

Základem je také dostatečně roztopený gril, ideální teploty dosahuje cca kolem 30 – 40 minut. Vždy se ale řiďte tím, co máte v plánu na grilu připravovat. Nikdy do masa nepíchejte vidličkou, zbytečně si tak zaděláváte na to, že bude pečínka vysušené na troud. Raději investujte do grilovacích kleští. Ryby neporcuje, grilujte je vcelku, jsou hotové velmi rychle, jinak se vám rozpadnou na malé kousky. Grilujte v zásadě libové maso, ze kterého neodkapává přebytečný tuk do ohniště a nejsou pak následně přítomny karcinogenní látky. Vyhněte se proto mastné krkovičce, zato si dopřejte lahodného lososa, kuřecí, nebo pstruha. Chcete si ugrilovat kuře? Neváhejte si ho chvíli předpéct a pak pomalu díky grilu vykouzlit delikatesní kůrku. Mňam. Talíře s grilovaným masem kombinujte s hromadou zeleniny (nakrájejte rajčata, okurky, ředkvičky, kedlubny). Neváhejte připravit třeba balkánský salát. Grilujte kromě masa, cuketu, lilek, papriku, žampiony a z ovoce třeba  jemný a sladký ananas. Ke grilovaným rybám podávejte nakrájený citrón, nebo limetu. V případě, že chcete udělat táborák a máte chuť na špekáčky, koukejte na ty, co obsahují alespoň 80 % masa. Vykašlete na kupované marinády, co jsou zbytečně předražené, a raději si připravte doma tu vaši. Bude vám stačit olej (nejlépe olivový), čerstvé či sušené bylinky a koření. Pozor však na kořenící směsi, ve kterých je více soli, než skutečného koření. Pokud chcete vsadit na marinádu, udělejte to tak, že do ní maso naložíte na několik hodin. Jedině tehdy získá fantastickou chuť a vláčnost. A co se týká soli, sáhněte poté mořské. Doma si připravte k masu různé omáčky pixabay.com