Ajurvédský klenot původem z Indie: Přepuštěné máslo ghee
V Indii se přepuštěné máslo ghee rozumí něčím jako ajurvédským zázrakem, kdežto naše babičky máslo přepouštěly s nadšením už nějaký ten pátek. Vyplatí se jejich způsoby následovat a v čem je lepší, než to klasické? Čtěte dále.
„Já rozhodně nedám na přepuštěné máslo, jak se takto upravenému máslu nazývá, dopustit. Mimo jiné vám vydrží mnohem déle čerstvé, chuťově je báječné a u nás doma si bez nějak nedokážeme představit rodinné hodování,“ vysvětluje Petra a dodává: "Zkuste ho taky“.
V obchodech se s touto verzí přepuštěného másla nesetkáte zcela běžně v každém marketu (na síti na něj zcela určitě natrefíte), ale s trochou časové investice si ghee vytvoříte v horizontu cca hodiny.
Jaký je postup?
Proces je zcela jednoduchý. Hlavní princip tkví v rozpuštění klasického másla při teplotě kolem šedesáti stupňů. Mezitím, co se kostka zmenšuje, je potřeba posbírat vzniklou pěnu. Nedoporučuje se zvyšovat teplotu ani prodlužovat dobu rozpouštění. Zbytečně byste se okrádali o cenné látky, které chceme zachovat. Nikdy nesmí dojít k přepálení. Máslo totiž špatné snáší vysoké teploty. Jakmile si ghee vykouzlíte pro své účely, můžete počítat s tím, že se stane trvanlivějším, než klasické máslo, ve kterém je navíc obsažena voda. Proto rovnou zapomeňte na to, že vám doma zežlukne. To se jen tak nestane. Jeho dalším benefitem je fakt, že působí protizánětlivě, regeneruje střeva, báječně chutná a při smažení daný pokrm získá delikátní chuť.
Dana: Z přepuštěného másla za pomoci heřmánku a měsíčku míchám speciální mastičky, které opravdu skvěle fungují na popraskanou pokožku, která mě i dceru trápí v období chladných dní a mrazíků.
Darina: Při cestách Indií jsem zjistila, že typické ghee je něco zcela jiného, než to naše v Česku. Hlavním rozdílem je především záměna kravského mléka za to buvolí.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)