Únor ve znamení romantiky v restauraci Pod Zámkem. Rohovor se známým českým kuchařem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 1) Dobrý den pane Pýcho, vy jste známý český kuchař a současně majitel krásné Restaurace pod Zámkem v Průhonicích. Kde jste nasbíral zkušenosti jako kuchař a co Vás vedlo k otevření vlastní restaurace? (můžete zmínit historii co bylo před Restaurací pod Zámkem – Rybí trh)

 Již na základní škole jsem věděl a byl pevně rozhodnut, stát se kuchařem. V kuchyni mě to vždycky bavilo a tak jsem se vyučil v pražských Interhotelech, které v té době byly to nejlepší, co v socialistické republice v našem oboru bylo. Po revoluci jsem okamžitě odjel do Japonska a stal se šéfkuchařem v restauraci Castle Praha v Tokiu. Po návratu jsem se stal šéfkuchařem v hotelu International, aktivně se zapojil do osvětové činnosti v Asociaci kuchařů a cukrářů ČR kde jsem byl zvolen předsedou pražské a středočeské pobočky AKC ČR a zároveň jsem byl i členem soutěžního národního kuchařského týmu ČR, který získal mnoho ocenění na mezinárodní scéně. Jezdil jsem na krátkodobé stáže do zahraničí, které mi daly možnost seznámit se s kuchyněmi celého světa. V roce 1996 jsem se potkal s majitelem prestižní pražské restaurace Falmbée a po roční spolupráci jsme již společně otevřeli v nově zrekonstruovaném areálu Ungelt v Praze restauraci Rybí trh, která se ve své době stala hitem Prahy. Tím jsem se dostal k soukromému podnikání a v roce 2012 jsem svůj podíl prodal a v Průhonicích u Prahy otevřel „svoji“ restauraci, což byl můj sen.   

 2) Jakou gastronomii máte rád a vyznáváte?

Já osobně jsem příznivcem klasických kuchyní všech koutů světa. Za svoji kariéru, a tím, jak jsem měl možnost poznat práci v autentických prostředích, jsem dospěl k názoru, že etnická kuchyně je nepřenositelná, a i když se různě asijsky a jinak světově se tvářící podniky v Čechách zdají být pro většinu strávníků zajímavé, já vím, že tam se to opravdu dělá jinak. Proto, když jsem v Čechách, nedám dopustit na naši klasickou kuchyni. A jsem také hodně masožravý, takže nepohrdnu ani dobrým steakem.  

3) V gastronomii se pohybujete řadu let a jistě sledujete aktuální trendy. Jaké jsou nyní trendy v české a mezinárodní kuchyni?

Víte, trend z něčeho vždy udělá nějaké médium, potažmo novináři. Ale opět ze zkušeností vím, že trendy bývají velmi pomíjivé. To, co měli před deseti lety všichni za strašně zdravé,  dnes noví trendoví fanoušci vyvracejí. Stále sleduji novinky a vše, co se v naše oboru odehrává, ale již mě to nechává chladným. Vybírám si z toho jenom malé části, které pak začlením do své práce. Trendy jsou v současnosti tzv. „zdravá“ strava, „domácí“ výrobky „bezlepková jídla“ , „raw“ strava ap.  Ale pak se jděte podívat v poledne do restaurací, co nabízejí levná polední menu a co nabízejí rozvozy jídel do kanceláří a uvidíte ten propastný rozdíl mezi tím, co propagují časopisy a nad čím zasvěceně všichni debatují při setkáních a čím jsou schopni se lidé každodenně zasytit.            

4) Jaký je váš názor na polotovary, myslíte, že se bez nich kuchař dokáže obejít?

Již termín polotovary je zkreslující, co si pod tím dokážeme představit. Vždyť mnoho stravovacích řetězců je velmi úspěšných a přitom se tam nic již „nevaří“, jen se kompletují jídla z „polotovarů“. Takže pokud chcete dělat ve velkém a relativně levně, bez nároku na vzdělanou a zkušenou pracovní sílu, tak se bez nich neobejdete. A i ten nejslavnější podnik bude mít ve svém skladu nějaký „polotovar“. Přeci si nebude kuchař z Čech jezdit do Itálie, Francie, Řecka či Španělska sbírat sám olivy a lisovat z nich olej, to je přeci za hranicí smysluplnosti.  

5) Když se člověk rozhoduje, do jaké restaurace jít, co by měl při rozhodování zohlednit?

Já osobně vybírám restaurace podle toho, zda mi je doporučí nějaký můj známý, nebo tam znám šéfkuchaře. Osobní  zážitek známého, který se se mnou o tuto příjemnou zkušenost podělí je vždy nejvěrohodnější. Na hodnocení v sociálních médiích či na Internetu se vůbec nedívám, protože z vlastní zkušenosti vím, jak mohou být zkreslené. V situaci, kdy přicházím do restaurace, kterou vůbec neznám je pro mě vodítkem čistota místa, oblečení personálu, skladba jídelního lístku a také vůně, která se line z kuchyně. „Vůně“ hojně užívané fritézy s přepáleným olejem mě vždy spolehlivě odradí.  

6) Vaše restaurace v Průhonicích je opravdu na krásném místě s výhledem na zámek, není to ideální místo na svatby a různé akce?

Ano, pro svatby a rodinné oslavy je to ideální místo, v klidném a atraktivním prostředí. Nabízíme prostorný a vzdušný interiér, kde se hosté cítí dobře i ve větším počtu, což je u velkých svateb a oslav velmi důležité.  Vždy po akci máme velice kladné odezvy od pozvaných hostů, a mnoho z nich se pak stává našimi pravidelnými hosty. Není ani výjimkou, že novomanželé u nás pravidelně oslavují další společná výroční a křtiny svých potomků.  

7) Kurz grilování zní zajímavě, řekněte mi o víc.

No vidíte, to je vlastně také neustálý trend. S přibývajícími satelitními městečky se i na té nejmenší předzahrádce v létě griluje. Je dobré, aby se lidé ještě před zakoupením grilu  seznámili s možnostni a zjistili, jaký typ grilu jim bude nejvíce vyhovovat – klasický na dřevěné uhlí, plynový a nebo elektrický. Odborní školitelé jim představí rozdílné technologické vybavení a doplňky na různé úpravy jídel, které si i sami mohou na místě vyzkoušet. Kurz je připraven formou příjemného odpoledního grilování s odborným vedením, ale zárověň s uvolněnou náladou a volnou konzumací věcí obvyklých u grilování.  

8) V čem je Vaše Restaurace pod Zámkem odlišná, na co jste hrdý?

Vaření – moje práce je i mým koníčkem. V restauraci trávím většinu svého času a téměř každý den. Jako šéfkuchař a majitel mám možnost určovat další směřování mé restaurace a kuchyně.  Mám přímý kontakt s hosty se kterými mohu na místě konzultovat jejich přání a připravit jim i jídla, která nejsou na jídelním lístku či speciální menu na oslavy.   A hrdý jsem především na své krásné hosty, kterým stojí za to se u mne uvolnit a nikam nespěchat, kteří mi poskytnou potřebnou odezvu a se kterými se vždy hezky pobavíme.  

9) Na závěr našeho rozhovoru by mě ještě zajímalo, jestli plánujete nějaké novinky?

Ano, momentálně chystáme speciální projekt. Pravidelně každý měsíc budeme pro širokou veřejnost realizovat večer s celebritou, kdy každý měsíc bude hostem jiná VIP osobnost a hosté, budou mít možnost s danou osobností povečeřet. Menu se bude skládat z oblíbených pokrmů dané osobnosti. První večer s celebritou se bude konat 28.3. v Restauraci Pod Zámkem v Průhonicích. Více informací o večeru (VIP osobnost, menu, cena vstupenky) bude v nejbližších dnech k dispozici na webových stránkách a FB restaurace.  

 

Děkujeme Vám za rozhovor 🙂    

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zlom už 1. ledna: Dvě znamení čeká v roce 2026 finanční vzestup

Zatímco některé roky proplují kolem nás bez povšimnutí jako tichá voda, rok 2026 přinese hned od prvního ledna zásadní životní obrat.  Jsou znamení, která o...

Šestý smysl na čtyřech tlapkách: Věda potvrzuje, že psi poznají špatného člověka

Stojíte ve dveřích s novým známým, konverzace plyne, ale váš pes se náhle promění v nehybnou sochu a začne tiše vrčet. Než ho okřiknete...

Zapomeňte na křížovky. Lék na stárnutí mozku nic nestojí a máte ho doma

Drahé doplňky stravy nechte v lékárně, ten nejúčinnější elixír mládí pro váš mozek je totiž úplně zadarmo. „Nejlevnější a nejúčinnější trénink mají senioři přímo...

Diagnóza není konečná, ale výzva. Expertka boří mýty o dětech s poruchami

Slyšet od lékaře diagnózu jako ADHD nebo autismus je pro rodiče rána, avšak speciální pedagožka Marina Šimanová varuje, že papír s razítkem nesmí sloužit...

Tři příchutě, jedna chvíle štěstí: Zmrzlinovač Sencor Gelateria jako dárek, který potěší

Hledáte dárek, který letos pod stromečkem opravdu zazáří? Zmrzlinovač Sencor Gelateria je vánoční hit pro všechny milovníky sladkých radostí. Umožní vám připravit domácí zmrzlinu...

Už žádná boubelka z Žen sobě. Hvězda SNL šokovala útlým pasem

Všichni ji známe jako tu vtipnou, plnoštíhlou herečku z komedií jako Ženy sobě, ale Melissa McCarthy právě vytřela zrak celému světu. Během svého nedávného...

Odhalte produkty zimního boxíku!

Složení boxu:  Big Shock! Winter edition Orbit Watermelon Raspberry Gerber for baby Cocoa for magic Dupetky Chilli Limetka (70 g) Squeeze džemy Podravka  Ziaja krémová intimní hygiena s kyselinou mléčnou Schwarzkopf Gliss noční...

Nahá a vyděšená. Herečka přiznala, že se svlékání před kamerou děsila týdny

Dnes je z ní úspěšná podnikatelka a matka tří dětí, ale na rok 2005 nevzpomíná jen v dobrém. Jessica Alba, která tehdy zářila jako...

Hormonální koktejl pohody. Proč se nám po milování tak dobře usíná?

Místo bylinkových čajů nebo léků na spaní existuje mnohem příjemnější a přirozenější metoda, jak rychleji zabrat. Odborníci a studie se shodují, že postelové hrátky...

Stud stranou, jde o zdraví. Co se stane s kůží, když odhodíš poslední vrstvu

Možná ti přijde nepříjemné sedět mezi cizími lidmi jen tak, jak tě pánbůh stvořil, a plavky bereš jako nutné brnění. Jenže odborníci na saunování...

Vánoce na kolejích: Stavebnice LEGO® DUPLO® zabaví nejmenší pasažéry na cestě za příbuznými

Celkem 94 % rodin cestuje o Vánocích za svými příbuznými, jedna pětina z nich využívá k této cestě vlak. Cesta vlakem může být pro rodiny...

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3