Piškotové těsto
přísady
- 6 bílků
- 1 špetka soli
- 150g Korunního cukru krupice
- 6 žloutků
- 1 bal. vanilkového cukru
- 120 g mouky
- 80 g potravinářského škrobu
- na dortu: rozevírací dortová forma s průměrem 24-26 cm
- papír na pečení
příprava
Piškotové těsto se ideálně hodí na dorty a rolády. Hmota musí byť vzdušná, proto se mouka a ostatní těžké přísady míchají jen krátce. Aby se zachoval objem, musí se těsto ihned po přípravě upéct.
Vyšleháme bílky se solí. Pomalu přisypeme dvě třetiny cukru a při nejvyšší rychlosti vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky vymícháme do pěny. Přidáme cukru krupici a vanilkový cukr. Sníh z bílků a prosátou mouku se škrobem střídavě opatrně krouživým pohybem přimícháme ke žloutkům. Těsto vylejeme do připravené dortové formy anebo na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme.
Těsto na dort pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25-30 minut, těsto na roládu pečeme při teplotě 200 °C přibližně 10 minut. Dále postupujeme podle příslušného receptu.
zdroj: https://www.korunnicukr.cz/recepty/recipe-detail/piskotove-testo/