Krůtí Wllington s omáčkou z portského vína a brusinek

Krůtí Wllington s omáčkou z portského vína a brusinek

PŘÍPRAVA: DO 45 MINUT | PEČENÍ: 60 MINUT | POČET PORCÍ: 3-4

 

Ingredience
Na krůtí Wellington
200 g listového těsta (1/2 listového těsta Karlova Koruna)
200 g + 50 g krůtích prsou
hrst sušených brusinek Naturalia
3 velké lžičky brusinek Penny
malý kousek špeku nebo slaniny
1 menší cibule
6 velkých žampionů
snítka tymiánu (popř. sušený tymián)
lžička másla
100 g slaniny nebo schwarzwaldské šunky
1 vejce
muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
sůl

 

Na omáčku z brusinek a portského vína
150 ml portského vína
50 ml vývaru nebo výpeku
3 lžičky brusinek Penny
1 lžíce sušených brusinek
1 lžíce másla
muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup
Žampionová fáš
Špek nebo slaninu nakrájejte na kousky a dejte opéct na suchou rozpálenou pánev. Jakmile pustí špek tuk, přidejte najemno nakrájenou cibulku a očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Osolte, přidejte tymián a orestujte do zlatova. Stáhněte z plotny, přidejte máslo, dochuťte pepřem a zamíchejte. Dejte do mixéru a rozmixujte do struktury fáše. Nechte vychladit.

Wellington
Krok 1 ze 3

Krůtí prsa omyjte, očistěte a pomocí nože vytvořte díru, aby vznikla "kapsa". Osolte a opepřete. Doprostřed dejte 3 lžičky brusinek a zasypte hrstí sušených brusinek. Zamotejte a pomocí provázku rovnoměrně svažte do podoby rolády. Brusinky, které vytečou, pomocí prstů nebo lžičky, vraťte zpět. Osolte roládu i zvenku a dejte do lednice či mrazáku (zatímco budete chystat další suroviny), aby maso drželo kulatý tvar.

 

Krok 2 ze 3

Listové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku. Slaninu nebo schwarzwaldskou šunku rovnoměrně položte na rozválené těsto. Na šunku/slaninu rozetřete houbovou fáš a položte na ni maso zbavené provázku. Plát těsta přeložte nejprve z jedné strany přes maso a poté přiložte i druhý konec a přimáčkněte. Boky těsta srolujte. Potřete těsto rozšlehaným vejcem a položte touto stranou do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Těsto zlehka nařízněte do mřížky a potřete vejcem.

 

Krok 3 ze 3

Pečte na 185 °C cca 60 minut. Během pečení může z masa vytékat šťáva. Tento výpek si během pečení slijte stranou.

 

Omáčka z portského vína a brusinek
Portské víno vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Přidejte výpek z masa nebo vývar, brusinky a nechte na středním ohni omáčku redukovat. Ke konci vhoďte do omáčky sušené brusinky a ochuťte solí, pepřem a troškou muškátového oříšku. Jakmile stáhnete omáčku z plotny, přidejte máslo a krouživým pohybem hrnec zapracujte do omáčky.

 

Na servírování
Krůtí Wellington krájejte na středně silné plátky a podávejte s portskou omáčkou.

 

Dobrou chuť!

 

 

zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/kruti-wellington

 

 

 

 

Ingredience: