Trhaná husa s bosáky a zelím

Trhaná husa s bosáky a zelím

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 30 MINUT | PEČENÍ: 2–3 HODINY | VAŘENÍ: 8 MINUT

prsa z 1 husy
sůl, kmín
1 lžíce husího sádla nebo jiného tuku
50 g špeku, nakrájeného na kostky
1 celá cibule, oloupaná, nakrájená na klínky
kysané (červené) zelí s trochou strouhaného jablka,
podušené na sádle s opečenou cibulí, k podávání

NA BOSÁKY:

800 g syrových brambor, oloupaných + sůl
1–2 vejce
300–400 g hrubé mouky

 

Postup

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Husí prsa s kůží osolte a posypte kmínem z obou stran. Položte je do pekáče na rozpuštěný tuk, přidejte špek, cibuli a trochu vody. Pekáč zakryjte víkem či druhým pekáčem a pečte 30–40 minut. Pokud máte čas, ztlumte troubu na 150 °C a pečte nejméně 2 hodiny.
  • Na posledních 20 minut pekáč odkryjte, aby se udělala kůrka. Upečené maso před podáváním roztrhejte vidličkou podél vláken a servírujte s podušeným zelím a s bosáky, zalité výpekem.

NA BOSÁKY:

  • Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle a zbavte je přebytečné tekutiny. Osolte, rozklepněte vejce a vsypte mouku.
  • Těsto zpracujte, aby dobře drželo pohromadě, a lžící vytvarujte bosáky. Vhoďte je do hrnce s velkým množstvím vařící osolené vody, promíchejte, aby se neuchytily na dně, a vařte 5–8 minut, podle velikosti.

 

Ingredience: