Crème brûlée
6 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 20 MINUT + CHLAZENÍ | PEČENÍ: 35–45 MINUT
150 ml smetany ke šlehání
250 ml mléka
1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
3 velké žloutky
40 g krupicového cukru + na krustu
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C. Smetanu a mléko vlijte do rendlíku a přidejte vyškrábanou dřeň z lusku i samotný lusk, přiveďte k mírnému varu a odstavte.
V jiné misce prošlehejte žloutky a cukr. Ze smetany s mlékem vylovte lusk a tekutinu pomalu přilévejte za stálého míchání ke žloutkům. Směs rozlijte do 6 ohnivzdorných formiček a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.
Pečte 35–45 minut, dokud crème brûlée nezpevní. Formičky vyjměte z pekáče a nechte vychladnout.
Před podáváním posypte krém rovnoměrně cukrem a pomocí flambovací pistole nebo pod grilem nechte povrch zkaramelizovat.
Dobrou chuť.
zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/creme-brulee
Ingredience: