Tvarohový koláč se skořicí
Suroviny:
Těsto
- 170 g hladké mouky
- 70 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
Tvarohový krém
- 50 g krupicového cukru
- 500 g plnotučného tvarohu
- lžička medu
- 2 vejce, žloutky a bílky odděleně
- 20 g hladké mouky
- semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu
Zdobení
- 25 g hnědého cukru
- 1 lžíce skořice
- 30 g mandlí nasekaných na lupínky
Příprava:
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Neprve připravíme těsto. Z mouky, másla a cukru vypracujeme prsty směs připomínající drobenku. Přidáme vejce a vše spojíme v těsto, které prsty vtlačíme do kulaté pečící formy o průměru 25 cm (i po okrajích). Na tvarohový krém smícháme tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka / extrakt. V jiné misce ušleháme z bílků a pár zrnek soli pevný sníh a poté do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Tvarohový krém nalijeme na těsto ve formě. K ozdobení smícháme hnědý cukr se skořicí a mandlovými lupínky a posypeme jimi dort. Koláč vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Dezert necháme vychladnout v troubě a pak přesuneme do lednice. Řezy podáváme přelité medem nebo javorovým sirupem.
foto : pradobroty.cz
Ingredience: