Telecí roláda
Ingredience
- 1,8 - 2 kg vykostěného telecího pupku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky fenyklu
- špetka mletého černého pepře
- 1 lžíce Podravka přísady
- 120 g pancetty nakrájené na tenké plátky
- 150 g špenátových listů
- 4 lžíce oleje na smažení
- sůl
- 100 ml suchého bílého vína
Omáčka
- 2 lžičky škrobu
- 50 ml brandy
- 1 lžíce aronia džemu
Zelenina
- 800 g brambor
- 400 g celeru
- 50 gc ibule
- 60 g másla
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
Příprava
- Maso přikryjeme potravinovou fólie a naklepejme paličkou.
- V hmoždíři rozdrtíme fenykl, pepř a sušený tymián, přidáme špetku uzené papriky a Podravka přísadu do jídel a dobře promícháme. Naklepané telecí maso dobře potřeme směsí koření. Nahoru naskládáme plátky pancetty a krátce povařené špenátové listy. Telecí maso srolujeme do rolády a zpevníme kouskem řeznického provázku.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme roládu ze všech stran. Vložíme ji do pekáče nebo do hrnce vhodného pro pečení v troubě. Roládu polijeme olejem a šťávou, která se z rolády vypekla, přidáme špetku soli a 100 ml suchého bílého vína. Přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu.
- Roládu vytáhneme z trouby a necháme odpočinout. Šťávu slijeme do malé pánve a vaříme na mírném ohni. Smícháme 2 lžíce škrobu s trochou vody a omáčku zahustíme.
- Když začne omáčka vařit, stáhneme ji z plotny, přidáme brandy a lžičku aronia džemu.
- Mezitím v hrnci uvaříme brambory, celer a cibuli. Po uvaření je dobře scedíme, přidáme máslo, muškátový oříšek, špetku soli a rozmixujeme.
- Hotovou roládu opatrně nakrájíme.
Servírování: Plátky rolády urovnáme na talíř. Podávejte se zeleninovou přílohou a omáčkou.
Rada: Požádejte svého řezníka, aby vám telecí maso ořízl.
zdroj: https://www.podravka.cz/recept/e0fc2e00-6182-11eb-a5b6-0242ac120014/teleci-rolada/