Houbová paštika s lanýžovým olejem

Houbová paštika s lanýžovým olejem

 

Obtížnost: nízká | Porce: 12 | Čas: 60 minut

Ingredience

Sušené houby 50 g
Zelená čočka 100 g
Šalotka 2 ks
Olivový olej  3 lžíce
Hlíva ústřičná 300 g
Koňak nebo portské víno 2 lžíce
Česnek 2 stroužky
Čerstvý tymián  
Konzervované bílé fazole 200 g
Sůl  
Lanýžový olej   
Agar 1/2 lžíce


POSTUP

Asi hodinu před přípravou namočíme sušené houby a čočku do vody. Šalotku nakrajíme nadrobno. Sušené houby po hodině slijeme a vodu z nich dáme stranou.

Čočku slijeme a propláchneme, vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut doměkka. Mezitím si připravíme pánev, přidáme olivový olej a orestujeme šalotku dozlatova. Přidáme pokrájenou hlívu, namočené sušené houby, česnek, tymián a alkohol. Restujeme dokud se všechna tekutina neodpaří. Vychladlou směs smícháme s uvařenou čočkou a fazolemi a vložíme do mixeru. Rozmixujeme tak aby zůstala hrubší textura.

Dochutíme solí a lanýžovým olejem. Paštiku rozdělíme do nádobek. Vodu ze sušených hub vařením zredukujeme, přidáme agar a nalijeme na povrch paštiky

Podáváme s čerstvým pečivem nebo tousty.

 
TIP
- V receptu můžeme vynechat luštěniny a místo ně přidat vlašské oříšky.