Houbová paštika s lanýžovým olejem
Obtížnost: nízká | Porce: 12 | Čas: 60 minut
Ingredience
Sušené houby | 50 g |
Zelená čočka | 100 g |
Šalotka | 2 ks |
Olivový olej | 3 lžíce |
Hlíva ústřičná | 300 g |
Koňak nebo portské víno | 2 lžíce |
Česnek | 2 stroužky |
Čerstvý tymián | |
Konzervované bílé fazole | 200 g |
Sůl | |
Lanýžový olej | |
Agar | 1/2 lžíce |
POSTUP
Asi hodinu před přípravou namočíme sušené houby a čočku do vody. Šalotku nakrajíme nadrobno. Sušené houby po hodině slijeme a vodu z nich dáme stranou.
Čočku slijeme a propláchneme, vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut doměkka. Mezitím si připravíme pánev, přidáme olivový olej a orestujeme šalotku dozlatova. Přidáme pokrájenou hlívu, namočené sušené houby, česnek, tymián a alkohol. Restujeme dokud se všechna tekutina neodpaří. Vychladlou směs smícháme s uvařenou čočkou a fazolemi a vložíme do mixeru. Rozmixujeme tak aby zůstala hrubší textura.
Dochutíme solí a lanýžovým olejem. Paštiku rozdělíme do nádobek. Vodu ze sušených hub vařením zredukujeme, přidáme agar a nalijeme na povrch paštiky
Podáváme s čerstvým pečivem nebo tousty.
TIP
- V receptu můžeme vynechat luštěniny a místo ně přidat vlašské oříšky.
zdroj: www.lamart.cz