Kroketa z králíka s jarním salátem
Ingredience
- 500 g vařeného nebo pečeného králičího masa
- 200 ml mléka
- 100 g cibule
- 1 stroužek česneku
- lžička soli
- bobkový list
- špetka muškátového květu
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 4 vejce
- 100 g másla
- 500 ml oleje na smažení
- variace listových salátu
- listy řapíkatého celeru
- 6 ks ředkviček
Postup
Obereme vařené králičí maso a pokrájíme na kostičky nebo natrháme. Nakrájenou cibuli a česnek necháme zesklovatět na másle a zaprášíme moukou. Pomalu mícháme, dokud mouka nezačne měnit barvu. Přidáme bobkový list, sůl a na špetku nože muškátového květu, a když se rozvoní, pomalu přiléváme mléko a šleháme. Připravíme tak hustý bešamel, do kterého vmícháme sekané králičí maso a necháme vychladnout. Ze studené hmoty vytvarujeme krokety, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a smažíme pomalu dozlatova. Jako přílohu podáváme salát připravený z libovolných listových salátů, řapíkatého celeru a ředkviček.
Tip sommeliera Petra Maška: Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský pozdní sběr 2020