Kroketa z králíka s jarním salátem

Kroketa z králíka s jarním salátem

 

Ingredience

  • 500 g vařeného nebo pečeného králičího masa
  • 200 ml mléka
  • 100 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • lžička soli
  • bobkový list
  • špetka muškátového květu
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 500 ml oleje na smažení
  • variace listových salátu
  • listy řapíkatého celeru
  • 6 ks ředkviček

 

Postup

Obereme vařené králičí maso a pokrájíme na kostičky nebo natrháme. Nakrájenou cibuli a česnek necháme zesklovatět na másle a zaprášíme moukou. Pomalu mícháme, dokud mouka nezačne měnit barvu. Přidáme bobkový list, sůl a na špetku nože muškátového květu, a když se rozvoní, pomalu přiléváme mléko a šleháme. Připravíme tak hustý bešamel, do kterého vmícháme sekané králičí maso a necháme vychladnout. Ze studené hmoty vytvarujeme krokety, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a smažíme pomalu dozlatova. Jako přílohu podáváme salát připravený z libovolných listových salátů, řapíkatého celeru a ředkviček.

 

Tip sommeliera Petra Maška: Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský pozdní sběr 2020