Hlavička s uzeným jarním kuřátkem

Hlavička s uzeným jarním kuřátkem

 

Ingredience

  • 1 vařené uzené kuře
  • 6 vajec
  • 4 žemle
  • špetku muškátového květu
  • 100 g cibule
  • 100 g másla
  • 4 plátky slaniny
  • lžička droždí
  • 50 g hrubé mouky
  • několik listů libečku
  • kopřivy
  • petrželka
  • pažitka
  • 100 ml mléka

 

Postup

Uvaříme uzené kuře doměkka a necháme vychladnout. Maso obereme a pokrájíme. Předehřejeme troubu na 180 °C a chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečicím papírem. Žemle nakrájíme na kostky a zvlhčíme v míse vývarem z kuřete. Přidáme kuřecí maso, muškátový́ květ, spařené a nasekané kopřivy, petrželku a další byliny a podle chuti osolíme. V misce utřeme droždí se špetkou cukru a vlažným mlékem a necháme vyběhnout kvásek. K masu a žemlím přidáme vejce a kvásek. Promícháme, těsto přesuneme do připravené formy a necháme kynout 10–15 minut. Pečeme po dobu 45 minut a podáváme teplé nebo studené.

 

Tip sommeliera Petra Maška: Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2020