Hlavička s uzeným jarním kuřátkem
Ingredience
- 1 vařené uzené kuře
- 6 vajec
- 4 žemle
- špetku muškátového květu
- 100 g cibule
- 100 g másla
- 4 plátky slaniny
- lžička droždí
- 50 g hrubé mouky
- několik listů libečku
- kopřivy
- petrželka
- pažitka
- 100 ml mléka
Postup
Uvaříme uzené kuře doměkka a necháme vychladnout. Maso obereme a pokrájíme. Předehřejeme troubu na 180 °C a chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečicím papírem. Žemle nakrájíme na kostky a zvlhčíme v míse vývarem z kuřete. Přidáme kuřecí maso, muškátový́ květ, spařené a nasekané kopřivy, petrželku a další byliny a podle chuti osolíme. V misce utřeme droždí se špetkou cukru a vlažným mlékem a necháme vyběhnout kvásek. K masu a žemlím přidáme vejce a kvásek. Promícháme, těsto přesuneme do připravené formy a necháme kynout 10–15 minut. Pečeme po dobu 45 minut a podáváme teplé nebo studené.
Tip sommeliera Petra Maška: Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2020
Ingredience:
cibule máslo mouka hrubá vejce kuře celé kopřivy starší pečivo