Slaný cuketový koláč dvou barev

Slaný cuketový koláč dvou barev

 

Těsto:
150 g celozrnné špaldové mouky
50 g rozmixovaných slunečnicových semínek na mouku
100 g Ghí od Českého ghíčka
1 vejce
1 lžička soli

Naplň:
pesto připravené z natě jarní cibulky
piniových nebo vlašských ořechů a olivového oleje
1 žlutá a 1 zelená cuketa
2 ovesné smetany
1 vejce
sůl,
šťáva a kůra z 1 bio citronu
hrst tymiánu

Postup: 

  1. Cukety umyjeme, odkrojíme konce a pomocí škrabky je „nakrájíme“ na plátky. Položíme na tác, lehce posolíme a necháme odpočívat.
  2. Mouku společně se solí nasypeme do mísy robota, přidáme Ghí od Českého ghíčka a rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme jedno vejce a vše spojíme v těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinové́ fólie a uložíme do lednice.
  3. Smetany nalijeme do mísy, přidáme k nim rozklepnuté druhé vejce a vše důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a tymiánem.
  4. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na pomoučněné desce. Pak ho pomocí valečku přeneseme do vymazané formy a důkladně vtlačíme do záhybů̊.
  5. Celý plát těsta bohatě pokryjeme pestem a navrch vyskládáme plátky cuket.
  6. Vše zalijeme připravenou směsí smetany, vejce a koření.
  7. Koláč nejprve pečeme asi 30 minut přikrytý alobalem v troubě předehřáté na 180 stupňů. Pak alobal sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.

 

 

Tip: Vyzkoušejte čisté Ghíčko

Ghí je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi. Je ideální ke smažení, protože má vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje. Vydrží až rok a nemusí se uchovávat v chladničce – skladuje se při teplotě do 20 °C. Čisté Ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení 340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč.

 


Zdroj a foto: Lucie Rosenbergerová, www.ceskeghicko.cz