Pad Thai z Café Buddha
Ingredience 2 osoby
275 g krevet vyloupaných/ kuřecí maso/ tofu – dle výběru
250 g rýžových nudlí 3,5 mm
2 vejce
6-8 lžic tamarind omáčky
3-4 lžic lehké sójové omáčky
3-4 lžic vody (dle suchosti nudlí, aby byly měkké)
2-3 lžic cukru
1/2 svazku jarní cibule
1 stroužek česneku
1/3 pórku
1 malá mrkev
hrst sójových výhonků
hrst drcených arašídů
hrst koriandru
1 ks limety
Postup
Nejprve si do vlažné vody na 30 minut namočte rýžové nudle, scedíme. Mrkev si naškrábeme asijskou škrabkou nebo nakrájíme na julienne. Jarní cibulku skrojíme zešikma na větší kousky a pórek přepůlíme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na půlměsíčky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
Rozpálíme si wok pánev, přidáme vejce a krevety, které orestujeme 1 minutu a přidáme nasekaný česnek. Nyní přidáme rýžové nudle, tamarind omáčku, vodu nebo vývar, sójovou omáčku, cukr a restujeme, dokud nudle nejsou dostatečně měkké. Nyní přidáme zeleninu, orestujeme dle měkkosti a můžeme servírovat.
Servírujeme na mělkým talíř, kde dáme porci nudlí a okolo přidáme namleté arašídy, koriandr, limetu, sójové výhonky a jarní cibulku.
TAMARIND OMÁČKA
ingredience
1 bloky tamarind 400 g/ks
750 ml teplé vody
250 g cukru
15 g papriky sladké mleté
Výroba tamarind omáčky není těžká, ale zabere nám trochu času. Připravíme si velký kastrol, ve kterém rozmačkáme tamarind blok, zalijeme půl litrem teplé vody a necháme 15 minut odpočívat. Poté přes síto to pyré přepasírujeme. Zbytek pecek opět zalijeme 250 ml vody a znovu přepasírujeme. Dle masitosti pecek můžeme proces ještě 1-2x opakovat s přidáním vody navíc. Nyní přidáme všechny ostatní ingredience a přivedeme k varu. Necháme cca 20 vařit, aby se nám omáčka zredukovala. Vychlazené dáme do uzavíratelných lahví nebo jiné nádoby a uchováme v lednici cca 14 dní.
Ingredience:
cibule jarní česnek mrkev tofu bílé natural vejce rýžové nudle