Pošírovaný pstruh, pastinákové pyré, červená řepa a pohanka
POČET PORCÍ: 4, DOBA PŘÍPRAVY: 90 min.
POŠÍROVANÝ PSTRUH
4 filety ze pstruha (cca 130 g)
Sůl
Pepř
Čerstvý tymián
30 ml olivového oleje
100 ml bílého vína
Rybu opláchneme, osušíme a vykostíme. Nakrájíme na porce, osolíme, šňůrkou stáhneme do ruličky a vložíme do pánve nebo jiné nádoby. Pokapeme olivovým olejem a zastříkneme bílým vínem. Připravujeme na páře po dobu 4 minut.
PASTINÁKOVÉ PYRÉ
100 g pastináku
200 ml sladké smetany 30%
50 g másla
Pastinák očistíme, orestujeme na másle do zlatova, zalijeme smetanou a vaříme doměkka. Horkou uvařenou zeleninu rozmixujeme společně s máslem dohladka na tužší pyré.
ČERVENÁ ŘEPA, POHANKA
1 předvařená červená řepa
2 šalotky
250 g pohanky
Sladká smetana 30%
50 g parmezánu
Červenou řepu nakrájíme na kostky a orestujeme na olivovém oleji spolu se šalotkou. Přidáme pohanku, krátce orestujeme a zastříkneme bílým vínem. Podléváme vodou nebo vývarem, dokud pohanka nezměkne. Nakonec přidáme smetanu a parmezán.
NA DOKONČENÍ
Svazek hráškových výhonků
SERVÍROVÁNÍ
Podáváme na plytkém talíři dozdobené čerstvými hráškovými výhonky.
VYBRANÉ VÍNO K PÁROVÁNÍ
RYZLINK RÝNSKÝ JINDŘICH IV. z vinařství Kadrnka ze spolku vinařů Dunajovské kopce – suché. Ryba a suchý Ryzlink jdou takřka vždy dohromady a tady máme důkaz. Zvolili jsme suchý Ryzlink rýnský Jindřich IV. Toto víno zrálo v betonových vajíčkách, což mu dalo svěží, živý a hezky srovnaný charakter s pěknou kyselinou a slaným závěrem. Tradičním postupem a zpracováním se daří toto víno držet v podobné rovině již čtvrtým rokem. A přesně takové a jím podobné Ryzlinky k rybě v různých úpravách vždy dobře sednou.
Recept připravil SPA HOTEL LANTERNA — RESORT VALACHY — ZÁŽITKOVÁ RESTAURACE LANTERNA z Velkých Karlovic
Autor foto: David Peltán
Ingredience:
smetana ke šlehání šalotka řepa červená pohanka parmazán pstruh pastiňák