Tarte flambée: alsaská pochoutka

Koláčové těsto:
- 100 g hladké pizza mouky Babiččina volba
- 100 g vlažné vody
- 5 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 1 lžička olivového oleje
Náplň:
- 6 lžic zakysané smetany
- 1 lžička bylinkové soli
- 1 malá hrst oliv
- 1 malá červená cibule
- 5 cherry rajčátek
- 4 plátky pancetty nebo slaniny, případně sušené šunky
- 50 g vyzrálého čedaru
Postup:
Všechny suroviny na těsto vložte do hluboké mísy a ručně nebo hnětačem zapracujte v hladké, nelepivé těsto. Nechte deset minut odpočívat. Těsto pak buď hned použijte, nebo ho můžete nechat přes noc v lednici (je vhodné i ke zmražení, můžete je tak mít nachystané i pro příští pečení).
Začněte zahřívat troubu na 190 °C. Z těsta vyválejte tenkou placku ve tvaru koláče, můžete si pomoci silikonovou podložkou s vyznačenými kruhy. Těsto opatrně přendejte na plech s pečicím papírem nebo jako my použijte nepřilnavý povrch.
Smíchejte zakysanou smetanu s kořením a potřete tím těsto po celé ploše. Pak už jen rovnoměrně ozdobte všemi ostatními surovinami – je jen na vás, kolik čeho si na slaný koláč dáte, unese celkem dost náplně. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 12–15 minut, krájejte rádýlkem a podávejte na prkénku.
zdroj/foto: GoodMills Česko
Ingredience:
cibule červená droždí mouka hladká smetana zakysaná voda vlažná olivy pancetta