Jarní kuřátko s bazalkovým pestem, mrkvičkou a baby brambůrkami

Jarní kuřátko s bazalkovým pestem, mrkvičkou a baby brambůrkami

Ingredience

  • Kuře:
  • 1 menší kuře
  • Mořská sůl
  • Pepř
  • Olivový olej extra panenský
  • Bazalkové pesto (M&S nebo recept níže)
  • 500 g baby brambůrek (nebo klasických brambor překrájených na stejně velké kousky)
  • 400 g baby mrkviček (nebo klasické mrkve překrájené na stejně velké kousky)
  • 50 g másla
  • 2 ks oblíbených citrusů (citrón, blood orange apod., ale nemusí být)

  • Domácí bazalkové pesto:
  • 100 g bazalky
  • 30 g piniových oříšků
  • 60 g sýru Parmigiano Reggiano
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g plátkové soli
  • 80 ml extra panenského olivového oleje

Postup

  1. Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Kuchyňskými nůžkami odstřihněte páteř – stříhejte po obou stranách páteře. Kuře otočte, rozevřete a nyní silně zatlačte dlaněmi do jeho středu, tím prolomíte prostředek a kuře bude rovnoměrně vysoké. Kuře můžete ještě otočit a některé uvolněné kosti (třeba žebra) odříznout. Nutné to ale není. Kuřátko na motýlka má rovnoměrný tvar a lépe a rychleji se vám bude péct.
  2. Takto připravené kuře řádně osolte z obou stran (u pečení kuřete se solí opravdu nešetřete, je to základ úspěchu pro skvělou chuť) a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem. Na závěr ho zakápněte olivovým olejem. Standardně strkám pod kůži máslo, tady jsem ale udělala výjimku, abych to trošku odlehčila.
  3. Co se týká pečení, ráda používám pekáč s roštem (jako na fotce), který mi umožní dát pod kuře citrusy (ty pomohou uchovat vlhkost a dají kuřeti další rozměr chuti) a to se tak lépe opeče ze všech stran. Kuře ale můžete položit i na citrusy přímo v pekáčku nebo ho můžete dát na rošt trouby a pod něj zasunout plech. Do plechu / pekáčku nalijte asi 150 ml vody.
  4. Kuře pečte na 210 stupňů (ideálně horký vzduch, ale postačí horní + dolní pečení, pokud máte možnost přidat vlhkost, dejte 60 %) a pečte asi 30 minut, dokud nebude vnitřní teplota kuřete 75 stupňů. Na tohle je digitální vpichový teploměr fakt super. Pokud tuhle teplotu dodržíte, z kuřecích prsíček vám doslova poteče šťávička. Určitě doporučuju si ho pořídit, stojí pár korun a uděláte s ním perfektní prsíčka, steaky i vepřovou panenku  10 minut před koncem pečení zapněte gril na nejvyšší stupeň a opečte kůrčičku.
  5. Mezitím si ve slané vodě uvařte brambory a až je přecedíte, tak k nim do hrnce přidejte asi 50 g másla a případně je dosolte. Mrkvičku uvařte v páře tak, aby byla stále lehce křupavá. Poté ji v míse smíchejte se dvěma lžícemi bazalkového pesta.
  6. Po vyndání kuře můžete potřít bazalkovým pestem nebo ho můžete podávat zvlášť. Pokud si chcete vyrobit vlastní pesto, jen to kvituji. Recept níže.

Pesto Genovese:

  1. Na přípravu bazalkového neboli janovského pesta by se měl tradičně používat mramorový hmoždíř a dřevěná palička na drcení. Samozřejmě to jde i v jakémkoli jiném hmoždíři nebo i tyčovým mixérem. Italové to ale nevidí rádi, tím, že se bazalka drtí v hmoždíři, tak pouští svou lahodnou chuť a šťávu, kdežto mixér listy spíš jen seká a nelze tak dosáhnout toho správného výsledku.
  2. Bazalku omyjte ve studené vodě a opatrně osušte papírovou utěrkou. V hmoždíři jemně rozdrťte bazalkové listy, česnek a oříšky. Přidejte sůl a najemno nastrouhaný parmezán. Pokračujte lehkým krouživým pohybem paličkou a pomalu, po troškách přilévejte olivový olej. Vzniknout by měla krásně hladká krémová směs. Olej „nesmí být vidět“, to znamená, že by neměl plavat na povrchu pesta, ale měl by být dobře zapracovaný – vsáknutý v ostatních ingrediencích. Pesto ihned použijte a to zbylé co nejrychleji uzavřete do nádoby, kde bude co nejméně vzduchu. Tedy do takové, která je tak akorát na naplnění až po okraj. Uchovávejte ho v lednici.

Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook. Více na marksandspencerfood.cz

 

Ingredience: