Steak bowl
Ingredience
- Vyzrálý hovězí steak 300 g (rib eye, flank, svíčková)
- Olivový olej
- 30 g másla
- Sůl, pepř
- Snítka rozmarýnu nebo tymiánu
- 2 vejce
- Rostlinný olej (cca 3 lžíce)
- Cherry rajčátka
- Kadeřávek
- Oblíbený salát (rukola, polníček, římský nebo mix)
- 2 vejce
- 1 avokádo
- ¼ květáku nebo brokolice
Postup
- Maso by mělo mít pokojovou teplotu. Vyndejte ho na linku klidně 2 hodiny před přípravou, 30 minut je málo. Studené maso dostane teplotní šok a bude nenávratně tvrdé.
- Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte na nejvyšší stupeň (bez oleje). Steak lehce potřete z obou stran olivovým olejem a položte na suchou rozpálenou pánev. Opékejte, dokud se maso samo nepustí, poté otočte a opékejte ještě minutu. Ke steakům během smažení přidejte ještě snítku tymiánu (či rozmarýnu), máslo a vložte do trouby. Maso propečte ideálně na medium rare.
- Teploty jsou uvedeny níže, trvá to kolem 3 minutek, ale záleží, jak velké steaky máte. Proto je super mít doma digitální vpichový teploměr, který upotřebíte i na jiné druhy masa. Díky tomu vaše maso už nikdy nebude vysušené. Steak vyndejte z trouby, přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte zeleninu. Květák nebo brokolici s kadeřávkem uvařte v páře. Stačí do hrnce napustit 3 – 5 cm vody a na pařáčku nechat zeleninu asi 7 minut dusit pod pokličkou, dokud nebude hezky křehká. Dejte pozor, kadeřávek bude nejspíš dříve hotový. Já to řeším tak, že ho přidám o 3 minuty později.
- Avokádo zbavte pecky, lžící vyloupněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Rajčátka překrojte na poloviny. Vejce můžete připravit na několik variant. Sázené, na hniličko nebo třeba ztracené. Já jsem zvolila sázené Na pánvi rozehřejte rostlinný olej (já ráda používám arašídový, má vysoký bod zakouření) a rozklepněte na něj vejce. Až bude bílek hotový, opatrně vyndejte z pánve. Salát propláchněte a smíchejte se dvěma lžícemi extra panenského olivového oleje.
- Steak osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky. Do širší misky / hlubokého talíře vsypte salát a kolem dokola navrstvěte všechny suroviny. Maso, květák, avokádo, rajčátka a navrch vejce. Nakonec vše osolte a opepřete.
- Jako „zálivku“ jsem použila šťávu z masa a navrch jsem použila majonézu s citrónovou kůrou. Záleží ale na vaší chuti, můžete například použít jen extra panenský olivový olej nebo si udělat vaši oblíbenou zálivkou (hořčičnou, asijskou s pastou tahini apod.). Pokud máte doma seznam, posypte si jim vejce, vypadá to krásně a chutná to ještě lépe.
Propečenost hovězích steaků:
51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium
Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.
Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook. Více na marksandspencerfood.cz
Ingredience: