Dýňové rizoto
Ingredience
- 350 g máslové dýně
- 70 g pancetty
- 1/2 červené cibule
- 150 g rýže na italské rizoto
- 250 ml kuřecího vývaru
- 250 ml bílého vína Dolphin Bay
- 50 g poloměkkého sýra Blue Stilton
- směs opražených semínek
- česnekový olivový olej
- rozmarýn
- skořice
- sůl
Postup
- Viděli jste to? Listí už se pomalu začíná zabarvovat a ve vzduchu je cítit ten úžasný podzimní parfém evokující dětství, kdy jsme do popela ze spáleného listí zahrabávali brambory. A všude jsou oranžové dýně. Nevím jak vás, ale mě podzim nikdy nepřestane bavit. Stejně tak mě nepřestanou bavit dýňové kreace, se kterými se rok od roku trhá větší pytel. A tak využívám tohle pestrobarevné roční období k tomu, abych z jedné suroviny každý týden připravoval něco jiného. Někdy sladkého, jindy slaného. A právě tenhle týden jsem měl chuť na máslovou dýni na slano. Pokud jste na tom stejně, určitě vyzkoušejte dýňové rizoto, které je podle mého doslova synonymem podzimu a to jak chuťově, tak vizuálně - obzvláště, pokud ho posypete upraženými slunečnicovými a dýňovými semínky.
- Zapněte si troubu na 200 °C a do zapékací misky dejte na kostky nakrájenou máslovou dýni. Pokud jste líní jako já, oceníte, že jí pro vás u Marks & Spencer dopředu nakrájeli. Zakápněte jí česnekovým olivovým olejem, posypte sušeným rozmarýnem a mletou skořicí a vše důkladně promíchejte. Rukou, jaké pak s tím paky. Máte zamícháno? Pak misku s dýní dejte do trouby a pečte zhruba 20 - 30 minut, dokud nebude natolik měkká, abyste ji mohli bez problému rozmačkat vidličkou
- Na rozpálenou hlubokou teflonovou pánev dejte na kostičky nakrájenou pancettu (zde platí to samé, co u dýně, když si chcete ušetřit práci, kupte si už nakrájenou) a chvilku opékejte. Pancetta pustí tuk, takže není třeba k ní dodávat jiný. Zatímco se opéká, nakrájejte si na drobno půlku červené cibule a kousky následně přihoďte k pancettě. Restujte zhruba 5 minut.
- K cibulce a pancettě přidejte rýži a opět restujte zhruba pět minut. Poté snižte teplotu. Připravte si dvě odměrky a do nich nalijte kuřecí vývar a víno. A z obou nádob postupně přilévejte k rýži. Ne najednou, po částech. Z každé nádoby zhruba dvě dávky. A začněte vínem. Nechte vařit, dokud se plně neodpaří alkohol a než se víno nevsákne do rýže. Poté přilijte vývar, opět víno a nakonec opět vývar. A vařte, dokud se voda skoro neodpaří. Může to zabrat 15 minut, plus mínus.
- Dýně už by měla být upečená, proto ji vytáhněte z trouby, vidličkou rozmačkejte a poté použijte tyčový mixér, abyste z dýně vytvořili jemné pyré.
- Rizoto už by mělo mít krémovou konzistenci. Má? Pak je vše v pořádku. Do něj teď přimíchejte nadrobený plesnivý sýr Blue Stilton a nechte ho rozpustit. Poté přidejte dýňové pyré a důkladně vše promíchejte. Nechte ještě zhruba 5 minut probublávat, než bude jídlo hotové.
- Na talíři ho posypte směsí upražených dýňových a slunečnicových semínek. A máte hotovo - rizoto můžete podávat.
Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook. Více na marksandspencerfood.cz
Ingredience: