Gratinované meruňky s mátou a tvarohovým Baileys
Ingredience:
100 ml Baileys Original
100 ml sladkého vína
400 g meruněk
4 ks vajec
100 g másla
50 g rozinek
150 g cukru
200 g tučného tvarohu
50 g máty
50 g nasekaných ořechů (mix)
Sůl
Postup:
Nejprve oddělte bílky od žloutků.
- Dva žloutky, tvaroh, 50 g cukru a likér Baileys vymíchejte v hladký krém. Další dva žloutky dejte do misky, v které později vytvoříte sabayon.
- Rozehřejte pánev a vsypte do ní 50 g cukru, z kterého vytvořte světlý karamel.
- Nakrájejte meruňky na malé kostičky a vmíchejte je do připraveného karamelu. Po chvíli přidejte 50 ml sladkého vína, kousek másla a nechte přejít varem.
- Do mísy se žloutky přidejte poslední část cukru, 50 ml sladkého vína a špetku soli. Ve vodní lázni vyšlehejte hladký sabayon. Přidejte oříšek másla, pořádně vmíchejte, stáhněte z lázně a přidejte nasekanou mátu a oříšky.
- Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a vysypte cukrem. Vrstvěte meruňky, oříšky, rozinky a tvaroh s Baileys. Opakujte stejný postup a jako poslední vrstvu použijte připravený sabayon.
- Vložte do rozehřáté trouby na 230 stupňů a nechte 5 minut gratinovat.
Ingredience: