Domácí rajská jako od maminky
Suroviny
- Maso hovězí 500 g
- Máslo 100 g
- Hřebíček 8 ks
- Bobkový list 5 ks
- Cukr 4 lžíce
- Knedlíky k podávání
- Protlak rajčatový hamé 330 g
- Cibule 2 ks
- Pepř černý 8 kuliček
- Mletá skořice 1 lžička
- Mouka polohrubá 1.5 lžíce
- Nové koření 8 kuliček
-
Maso omyjte a v mírně osolené vodě uvařte doměkka. V tlakovém hrnci to bude trvat zhruba 75 minut, na běžné vaření budete potřebovat 2–2,5 hodin. Uvařené maso vyjměte z vývaru a přiklopte, aby neoschlo. Vývar si nechte na další vaření.
Na rozpuštěném másle nechte zesklovatět kostičky cibule. Přidejte hřebíček, nové koření, černý pepř a bobkový list. Poprašte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Skořici přidejte na závěr a hned zalijte 750 ml vývaru z masa, aby se skořice nepřipálila a nezhořkla.
Do základu omáčky vyklopte rajčatový protlak a vařte 20–30 minut. Potom jej propasírujte.
V hrnku rozmíchejte hladkou mouku v troše studené vody a zahustěte s ní omáčku. Krátce povařte a podle potřeby dochuťte solí nebo cukrem.
Vařené maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité rajskou omáčkou s hotovým knedlíkem.
TIP
- Babičkovský tip pro zahuštění rajské – nastrouhejte do ní pár zbylých vánočních perníčků a nechte rozvařit. Je to léty prověřená rada pro voňavou omáčku.
- Vyzkoušejte jako přílohu knedlíky vařené v hrnečku. Recept najdete například zde.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/domaci-rajska-omacka-jako-od-maminky/1857
Ingredience: