Bylinková polévka plná antioxidantů
![Bylinková polévka plná antioxidantů](/files/thumbnails/2018123-15-46-10-cm2oa-polevka-bylinkova-s-2-825x300-9-thumb-700-1000-1543848370.jpg)
Pro ingredience do této polévky tentokrát nepůjdeme do supermarketu, ale na louku nebo na zahrádku. Bylinková polévka nám dodá energii nejen svým složením, ale také krásnou barvou.
- 3 hrsti bylinek (špenát, kopřivy, jarní cibulka, jahodové a fialkové listí)
- 1– 2 lžíce másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření, 12% nebo rostlinné
- 250 ml polotučného kravského nebo rostlinného mléka
- 2 žloutky
- sůl, pepř
- nasekaná petrželka, pažitka
Bylinky opláchneme, osušíme v utěrce a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a rostlinky na něm 2 minuty orestujeme. Zalijeme vývarem, 5 minut povaříme a plamen ztlumíme. Ve smetaně a mléce rozkvedláme 2 žloutky a za stálého míchání je přilijeme do polévky a zlehka prohřejeme. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku a pažitku.
Špenát sice neobsahuje tak velké množství železa, jak se kdysi uvádělo, nicméně je velmi bohatý na vitamin A, vitaminy skupiny B a v neposlední řadě i na vitamin C, což je významný antioxidant.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/bylinkova-polevka-plna-antioxidantu
Ingredience: