Bylinková polévka plná antioxidantů
Pro ingredience do této polévky tentokrát nepůjdeme do supermarketu, ale na louku nebo na zahrádku. Bylinková polévka nám dodá energii nejen svým složením, ale také krásnou barvou.
- 3 hrsti bylinek (špenát, kopřivy, jarní cibulka, jahodové a fialkové listí)
- 1– 2 lžíce másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření, 12% nebo rostlinné
- 250 ml polotučného kravského nebo rostlinného mléka
- 2 žloutky
- sůl, pepř
- nasekaná petrželka, pažitka
Bylinky opláchneme, osušíme v utěrce a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a rostlinky na něm 2 minuty orestujeme. Zalijeme vývarem, 5 minut povaříme a plamen ztlumíme. Ve smetaně a mléce rozkvedláme 2 žloutky a za stálého míchání je přilijeme do polévky a zlehka prohřejeme. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku a pažitku.
Špenát sice neobsahuje tak velké množství železa, jak se kdysi uvádělo, nicméně je velmi bohatý na vitamin A, vitaminy skupiny B a v neposlední řadě i na vitamin C, což je významný antioxidant.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/bylinkova-polevka-plna-antioxidantu
Ingredience: