Rybí polévka Halászlé

Rybí polévka Halászlé
  • kapr o váze 3 kg (pokud je možnost, je lepší více druhů ryb jako je štika, sumec)
  • 250 g cibule
  • 80 g červená paprika lusk
  • 50 g rajčat
  • 25 g sladké papriky
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • sůl

Rybu vykostíme, filety nasolíme a dáme do chladničky odležet na 3-4 hodiny, hlavu, ocas a kostru důkladně omyjeme a dáme do studené vody do hrnce, lehce osolíme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, bobkový list, pepř, nové koření a vaříme až do vydatného vývaru.

Vývar přecedíme do jiného hrnce, přidáme  filety nakrájené na větší kusy, nakrájenou papriku a rajčata. Přidáme sladkou mletou papriku, můžeme přidat i pálivou, ale jen trochu, aby nepřebila chuť ryby, jemná pálivost dodá polévce výbornou chuť.

Polévku vaříme cca 15 minut, aby bylo maso měkké, ale nesmíme ji míchat, aby se křehké maso nerozpadlo a zůstalo v polévce celé. Nejvhodnější přílohou je chléb, ideálně celozrnný.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/rybi-polevka-halaszle

 

Ingredience: