Salát s lososem

Salát s lososem

Slavnostní večeři si můžeme dopřát nejen dnes, ale kdykoliv během roku. Připravte si lehký salát plný vitaminů ze samých chutných ingrediencí.

Ingredience (3 porce)

  • 200 g avokáda (1 ks)
  • 40 g červené šalotky (1 ks)
  • 200 g zeleného jablka (2 menší ks)
  • 10 ml olivového oleje (1 PL)
  • 10 g hrubozrnné hořčice (1 PL)
  • chilli (dle chuti)
  • 100 g baby špenátu
  • malý svazek čerstvého koriandru
  • šťáva z ½ limetky
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvě mletý pepř
  • 10 g slunečnicových semínek

Postup

Avokádo, šalotku a jablko nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy.

V menší míse smícháme olej, chilli, hořčici, nahrubo nasekaný koriandr a vymačkanou šťávu z limetky.

Přelijeme nakrájené ovoce a přidáme hrst umytých a usušených lístků baby špenátu.

Salát doplníme kousky uzeného lososa, opepříme a posypeme slunečnicovými semínky, která můžeme předem na sucho opražit.

Poznámka: Avokádo je ovoce a je nejtučnější ze všech druhů. Obsahuje velké množství vitaminu B6 a vitaminu E. Je vhodným zdrojem bílkovin a tuků pro ženy v těhotenství i pro kojící ženy. Zmírňuje ekzémy, a proto se hojně využívá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

TIP: Pokud neupotřebíme avokádo celé, potřeme ho citrónovou šťávou a zabalíme do potravinové fólie, aby nezhnědlo a obsažené tuky v něm nezoxidovaly.

 

  • 3 porce, doba přípravy 20 minut, 5148 kJ
  • 409 kcal / 1716 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 16 g
  • Tuky: 29 g
  • Vláknina: 6,7 g
  • Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, bez lepku, zdroj bílkovin a vlákniny

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/salat-s-lososem-2