Salát s lososem
Slavnostní večeři si můžeme dopřát nejen dnes, ale kdykoliv během roku. Připravte si lehký salát plný vitaminů ze samých chutných ingrediencí.
Ingredience (3 porce)
- 200 g avokáda (1 ks)
- 40 g červené šalotky (1 ks)
- 200 g zeleného jablka (2 menší ks)
- 10 ml olivového oleje (1 PL)
- 10 g hrubozrnné hořčice (1 PL)
- chilli (dle chuti)
- 100 g baby špenátu
- malý svazek čerstvého koriandru
- šťáva z ½ limetky
- 200 g uzeného lososa
- čerstvě mletý pepř
- 10 g slunečnicových semínek
Postup
Avokádo, šalotku a jablko nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy.
V menší míse smícháme olej, chilli, hořčici, nahrubo nasekaný koriandr a vymačkanou šťávu z limetky.
Přelijeme nakrájené ovoce a přidáme hrst umytých a usušených lístků baby špenátu.
Salát doplníme kousky uzeného lososa, opepříme a posypeme slunečnicovými semínky, která můžeme předem na sucho opražit.
Poznámka: Avokádo je ovoce a je nejtučnější ze všech druhů. Obsahuje velké množství vitaminu B6 a vitaminu E. Je vhodným zdrojem bílkovin a tuků pro ženy v těhotenství i pro kojící ženy. Zmírňuje ekzémy, a proto se hojně využívá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.
TIP: Pokud neupotřebíme avokádo celé, potřeme ho citrónovou šťávou a zabalíme do potravinové fólie, aby nezhnědlo a obsažené tuky v něm nezoxidovaly.
- 3 porce, doba přípravy 20 minut, 5148 kJ
- 409 kcal / 1716 kJ na 1 porci
- Bílkoviny: 21 g
- Sacharidy: 16 g
- Tuky: 29 g
- Vláknina: 6,7 g
- Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, bez lepku, zdroj bílkovin a vlákniny
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/salat-s-lososem-2