Palačinky s krémovým špenátem
Špenát je potravina s velmi nízkou energetickou hodnotou a s vysokým obsahem řady minerálních látek
a antioxidantů. Typická je jeho zelená barva, kdy například při přípravě smoothie stačí pouze pár lístků, aby zbarvily sklenici nápoje.
Co budete potřebovat:
- 50 g mouky (lze i kombinovat) (špaldová celozrnná, pohanková, ovesná, rýžová)
- 90 ml mléka (polotučné kravské, mandlové, sójové nebo ovesné)
- 50 g slepičích vajec (1 ks velikosti S)
- 75 g čerstvého baby špenátu
- 50 g čerstvého sýra (ricotta, lučina nebo čerstvý kozí sýr)
- 10 ml tuku (2 ČL) (řepkový olej, přepuštěné máslo (ghí) nebo kokosový olej)
- sůl, pepř
- 100 g zeleniny k podávání (lze kombinovat) (rukola, cherry rajčata, paprika, ředkvičky)
Postup:
Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím na pánvi na lžičce tuku orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Poté pánev odstavíme z plotny, přidáme sýr, přiklopíme pokličkou a necháme jej pomalu rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme.
Na čisté pánvi rozpálíme druhou lžičku tuku a z těsta vytvoříme celkem 3 palačinky. Ty naplníme špenátovou směsí a podáváme s umytou a nakrájenou čerstvou zeleninou.
- 1 porce, doba přípravy 30 minut, 478 kcal / 2006 na 1 porci
- Bílkoviny: 22 g
- Sacharidy: 53 g
- Tuky: 19 g
- Vláknina: 10 g
- Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny
Zdroj: Svět zdaví www.svet-zdravi.cz