Palačinky s krémovým špenátem

Palačinky s krémovým špenátem

 


Špenát je potravina s velmi nízkou energetickou hodnotou a s vysokým obsahem řady minerálních látek
a antioxidantů. Typická je jeho zelená barva, kdy například při přípravě smoothie stačí pouze pár lístků, aby zbarvily sklenici nápoje.

Co budete potřebovat:

  • 50 g mouky (lze i kombinovat) (špaldová celozrnná, pohanková, ovesná, rýžová)
  • 90 ml mléka (polotučné kravské, mandlové, sójové nebo ovesné)
  • 50 g slepičích vajec (1 ks velikosti S)
  • 75 g čerstvého baby špenátu
  • 50 g čerstvého sýra (ricotta, lučina nebo čerstvý kozí sýr)
  • 10 ml tuku (2 ČL) (řepkový olej, přepuštěné máslo (ghí) nebo kokosový olej)
  • sůl, pepř
  • 100 g zeleniny k podávání (lze kombinovat) (rukola, cherry rajčata, paprika, ředkvičky)

 

 

Postup:

Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě.

Mezitím na pánvi na lžičce tuku orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Poté pánev odstavíme z plotny, přidáme sýr, přiklopíme pokličkou a necháme jej pomalu rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme.

Na čisté pánvi rozpálíme druhou lžičku tuku a z těsta vytvoříme celkem 3 palačinky. Ty naplníme špenátovou směsí a podáváme s umytou a nakrájenou čerstvou zeleninou.

  • 1 porce, doba přípravy 30 minut, 478 kcal / 2006 na 1 porci
  • Bílkoviny: 22 g
  • Sacharidy: 53 g
  • Tuky: 19 g
  • Vláknina: 10 g
  • Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny

 

Zdroj: Svět zdaví www.svet-zdravi.cz