„Rychlocukroví“ - podávané teplé
Potřebujete:
300 g hladké mouky
10 g cukru krystal
6 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody
75 g másla
75 g Selského bílého jogurtu Hollandia
30 g vajec
10 g studené vody
špetku soli
Postup:
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
- V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
- Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
- Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
- Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
- Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.
Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.