„Rychlocukroví“ - podávané teplé

„Rychlocukroví“ - podávané teplé

Potřebujete:

300 g hladké mouky      
10 g cukru krystal                           
6 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody   
75 g másla                                         
75 g Selského bílého jogurtu Hollandia
30 g vajec                           
10 g studené vody          
špetku soli

 

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
  3. V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
  4. Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
  5. Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
  6. Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
  7. Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.

Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.