Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké oblibě i proto, že z nich máme užitek v podstatě po celý rok. Vyrobit si z nich můžeme třeba sirup proti kašli.

Věděli jste, že z bezinek můžeme využít skoro všechno? Kořen, bezovou kůru, listy, květy, plody, nebo dokonce i pupeny těsně před květem. Zvlášť na pupeny nedaly naše babičky dopustit, jejich pravidelná konzumace prý pomáhá s očistou těla. Bezinky se taky nakládaly do domácí pálenky, z té se pak vyrobila léčivá tinkturu na ekzémy i revma.

Blahodárné účinky sirupu

Bez černý je nekonečný zdroj prospěšných látek. Posiluje imunitu, zmírňuje zánět i stres a pozitivní vliv má taky na naše plíce i dýchací cesty. Bezinkový sirup má nejen lahodnou chuť (ať už v dortu, nebo sirupu), ale taky obsahuje spoustu vitaminu C, takže je výtečným preventivním pomocníkem proti nachlazení. Dokonce ho odborníci doporučují i jako lék proti zácpě (působí totiž jako slabé projímadlo), špatnému trávení a plynatosti. Sirup z bezinek můžete otestovat i při migréně.

Kdy se chystat na sběr?

Ideální příležitost pro sběr je v květnu, kdy nejsou květy ještě ve středu kvetoucí koruny zcela rozvité. Kdo nechce vyrábět bezinkový sirup, může zkusit vyčarovat i bezinkový med nebo si květy bezu usmažit jako řízek (takzvaná smažená kosmatice). Květy můžeme zužitkovat čerstvé nebo je usušíme.

Konzumaci sirupu nepodceňujte

Třebaže je bezinka zdravá, měli bychom být při jejím užívání obezřetní. Někdo pociťuje vedlejší účinky, například průjem (zvláště po konzumaci čerstvého bezinkového sirupu). Zvlášť opatrní byste měli taky být, pokud užíváte diuretika (i bezinky působí jako diuretika) nebo léky na cukrovku.

Kolik sirupu užívat?

Jestliže už jste nachlazení, doporučujeme užívat 15 mililitrů sirupu 3–5krát denně. Podstatné je začít dostatečně s předstihem, dokud se nemoc úplně nerozjede.

Recept na bezinkový sirup

Ingredience: 40 květů květu černého bezu, 2 litry vody, 2 kg cukru, 2 citrony

Postup: Květy pořádně prohlédneme a zkontrolujeme, jestli v nich není nějaký hmyz. Potom květy vložíme do plastové nádoby s vodou a přidáme citrony. Necháme louhovat 24–48 hodin na chladném a tmavém místě. Následně scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidáme cukr a vaříme dokud se cukr pořádně nerozpustí. Hotový sirup nalijeme do čistých sklenic a necháme vychladnout.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama