Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je tamní gastronomie na vynikající úrovni. A to přitom není ani nijak složitá. Přesvědčte se o tom v následujícím článku, ve kterém vám přinášíme tři typické recepty pro španělskou kuchyni.
Paella mixta
Ingredience: 300 g kuřecích stehenních řízků, 250 g kulatozrnné rýže, 1 červená paprika, 100 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 700 ml kuřecího vývaru, špetka šafránu, olivový olej, sůl, pepř, citron
Kuřecí maso nakrájejte, osolte a opepřete a následně ho osmahněte dozlatova na rozehřáté pánvi s olivovým olejem. Samotná pánev je velmi důležitá, neboť v ní budeme vařit celý pokrm, a tak zvolte ideální velikost. K zarestovanému kuřeti přidejte postupně nakrájenou papriku, zelené fazolky a česnek. Vše krátce opečte. Poté do tohoto základu zapracujte rajče a chvíli duste.
Teď přichází čas pro rýži, která musí být kulatozrnná. Ideálně arroz bomba. V tuto chvíli vznikající pokrm promíchejte a zalijte vývarem. Ihned poté přidejte špetku šafránu a v této chvíli už přestaňte míchat. Jídlo nechte v pánvi dusit bez pokličky přibližně 20 minut, dokud se tekutina nevsákne. Před podáváním si paellu ještě vyšperkujte pár kapkami šťávy z citronu.
Gazpacho
Ingredience: 5 zralých rajčat, 1/2 okurky, 1/2 červené papriky, 1 stroužek česneku, 1 malá červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, sůl, pepř
Gazpacho je skvělá studená polévka, která vás v horkých dnech dokonale osvěží. Jak začít? Zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Následně k ní přidejte olej, ocet a česnek. Dle chuti dosolte a opepřete a vše rozmixujte do hladka. Pokud by byla polévka moc hustá, můžete jí naředit trochou vody. Gazpacho máte v tu chvíli takřka hotová, zbývá ho už jen dát na minimálně hodinu vychladit do lednice. Mezitím si tedy můžete připravit třeba krutony, se kterými se obvykle podává. Obohatit si ho můžete i pár kapkami olivového oleje a vyzkoušejte i variantu s kostkou ledu, pokud je opravdu horko.
Patatas bravas
Ingredience: 500 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 lžička uzené papriky, 100 ml rajčatové passaty, špetka chilli, 1 lžíce vinného octa
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Poté je vařte v osolené vodě, až jsou téměř měkké. Následně je osušte a opečte dozlatova na pánvi. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu omáčky. Na rozpáleném oleji na pánvi si zarestujte česnek, přidejte uzenou papriku a po krátké chvíli přidejte rajčatovou passatu, chilli a poté i vinný ocet. Nechte pár minut provařit a následně omáčku rozmixujte dohladka. Teď už jí zbývá pouze přelít teplé brambory.
Zdroj foto: Pixabay