Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je další výmysl společnosti, ale sami uvidíte, že nakonec přinese výsledek. A pokud vás neosloví, nebude vás to po finanční stránce nikterak bolet.
Houbička na nádobí se stala nezbytným pomocníkem při úklidu snad v každé domácnosti. Je oblíbená nejen pro své praktické využití, ale taky je cenově dostupná. Oceníme ji nejen při mytí nádobí, ale i při různých úklidových úkolech.
Proč se zastřižení vyplatí
Když už se dáme do umývání nádobí, ne všechno má vždy hranatý tvar jako většina houbiček na nádobí. Třeba kulaté zapékací a pečící nádoby, navíc některé mají zákaz vstupu do myčky.
Taky vydrhnout zbytky lasagní nebo přiškvařené kousky ovocného koláče, dá pořádnou práci. Přiložíme-li dlouhou hranu houbičky ke kulatému obvodu, moc se nepřizpůsobí. A když chceme použít růžek, shrne se, a to nám taky nepomůže.
Oblé rohy jako multifunkční pomocník
Řešením je zaoblení rohu, které se přizpůsobí tvaru nádobám, jenž potřebujeme vyčistit. To nám umožní snadnější a rychlejší práci. Můžeme zastřihnout jeden roh a zbytek nechat, záleží na naši potřebě. Velikost obloučku upravíme účelu a velikosti houbičky.
Zkusíme si vytvořit pomocníka na hrnce – ustřihneme rohy na kratší straně do půloblouku. Menší houbičku ostříháme kolem dokola, tím nám vznikne skvělá vychytávka na mytí skleniček nebo na odstraňování skvrn z hrníčků při pomalém pití čaje. Všichni moc dobře víme, že obzvlášť silný černý a zelený čaj nechává skvrny, které jdou těžko vyčistit.
Informativní vychytávka
Zajímavým nápadem je informativní funkce. Odstřižení rohu totiž můžeme dát znamení, že už houbička dosloužila při mytí nádobí. Kromě toho nemusí jít jen o špatný stav, ale také zápach. Čas od času k houbičce prostě čichněte.
Když už usoudíme, že není příliš bezpečné ji mít ve dřezu, mohla by být užitečná mytí pracovní desky nebo třeba v koupelně. Odstřižený roh by zaručil, aby zůstala na svém místě a někoho třeba nenapadlo, ji donést opět zpátky do kuchyně.
Regenerace houbičky
Houbičky se často opotřebují na obvodu a v rozích. Začnou se drolit, oddělovat vrstvy, drží se v nich špína. Zastřižením se zbavíme částí, které už nemůžou vykonávat dobrou službu. Houbička bude na pohled hezčí, a kromě toho získá znovu pevnost a hutnost.
Důležité je však nezapomínat na to, že vlhkost milují bakterie. Plánujeme-li tedy omlazený kousek používat delší dobu, je nezbytné používat dezinfekci vždy po každém umytí nádobí. Houbičku důkladně vyždímáme a nenecháme ji stát ve vodě.
Naše tipy
Než budete mýt nádobí, odstraňte co nejvíce zaschlých zbytků jídla, nedostanou se tak do houbičky.
Nemusíte vše řešit mokrou cestou, někdy stačí nádobí jen otřít utěrkou, například misku od oříšků.
Odolejte nákupu velkého balení houbiček za nejnižší cenu.
Ty nejlevnější většinou při mytí neobstojí a rozpadnou se hned po pár použitích.
Zdroj foto: Pixabay