Když je koření kořením našeho života

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Během života se setkáváme s nepřeberným množstvím bylinek a rostlin, které nám mění pohled
na určité situace a utváří v nás nezapomenutelné vzpomínky. Dovedete si představit, že byste život osekali o všechny vonná aromata, které lahodí našim mlsným chuťovým buňkám a našemu vůně lapajícímu nosu? Bylinky a koření, s kterými se setkáváme v téměř každém výrobku, v nás utváří lásku, pocity a paměťové pouto k věcem, místům a času, které jsme prožili v jednom z bylinkových opojení.

Chuť babiččiných jablečných závinů, jejichž skořicová vůně prostupovala celým domem, čokoládová vůně oblíbené cukrárny, kam jsme jako děti mohly chodit jen o nedělích. To jsou všechno vzpomínky, které v nás zanechaly malý kousek voňavé reality, reality, která se v nás pokaždé probudí, když ucítíme pronikavou vůni skořice nebo čokolády. Koření a bylinky jsou naší paměťovou stopou. Obsahují obrovskou chuťovou škálu zabarvení, v nichž nejvíce figuruje hořká chuť, která otevírá srdce našich oblíbených pokrmů a nápojů.
Hořká chuť je každodenní rutinou našeho stravování. Její chuťovou škálu sice jen podprahově vnímáme, avšak utváří celistvost výsledného gurmánského díla. Právě hořká chuť pro svou neuvěřitelně velkou chuťovou variabilitu dává příležitost, jak ji vzájemně mezi sebou kombinovat a experimentovat s dalšími strůjci ostatních chutí – od chuti sladké až po slanou a chuť kyselou.

 

Když Češi hrají prim

Traduje se, že právě český národ je největšími labužníky hořké škály chutí. Již někdy 7 tisíc let před naším letopočtem začíná člověk využívat maso ze svých zdomestikovaných zvířat k osobní konzumaci. Už v tehdejší době pochopili,
že ovoce, kořínky a jiné rostliny lze využívat
i jinak než k samostatné konzumaci.
Ve středověku pak experimentovali do takové míry, že věděli, jaké koření a byliny se hodí k jakému masu a že tučné masové pokrmy je nejlepší zapíjet hořkými nápoji vyráběné z chmelu a z macerovaných hořkých bylinek, jenž pomáhají k lepšímu trávení.

„Macerace bylinek v alkoholu je výhodná v tom, že bylinky uchováte déle než např. sušením, spotřebujete jich méně, což je vítané u vzácných bylin a často macerace vytáhne z bylinek i více účinných látek,“ říká bylinkářka Simona Tancerová. Takovéto zpracování hořkých aromatických rostlin nabralo nyní již tradičních směrů, což dokládá jak celkový počet pivovarů, kterých v současnosti čítá na 372, tak i konzumace nejoblíbenějšího hořkobylinného likéru Fernet Stock. Jeho hlavním zdrojem jsou různé byliny, ovoce, květy koření, kůry a kořeny, které se podílejí na výsledné chuti a intenzitě hořkosti. Například intenzivní hořká chuť národem oblíbeného Fernetu Stock je tvořena díky čtrnácteru pečlivě vybraných bylin spojených jedinečnou recepturou, která je přísně střežena. Asi nejznámější masový rituál spojený s výrazným používáním různého hořkého koření a bylinek, jenž se zachoval do dnes, jsou zabíjačky pašíků. Prapředci moc dobře věděli, jakým kořením výrobky ochutit a s čím výsledný pokrm servírovat. Hořká chuť koření jídlo doplňuje
a podporuje a výsledná chuť zabijačkového hodování, je tedy víc než výtečná. Proto se po našich předcích dochovala legendární kombinace hořkých příloh jako je hořčice a křen. Každý z nás moc dobře ví, k jakým chuťovým gejzírům dochází, pokud spojíte chuť čerstvého a ještě stále teplého vepřového masa s hořčicí
a křenem a nejlépe pak zapijete tolik oblíbeným chmelovým nápojem – pivem.

 

Nejoblíbenější česká hořká kombinace – hořčice, chmelové pivo a křen

O chmelu všichni moc dobře víme, že patří mezi strůjce hořkých chutí, avšak věděli jste to o křenu a hořčici? Jejich hořká chuťová škála je tolik významná k podpoře masových pokrmů, že se stala nezbytnou součástí našich špízek
a kuchyňských skříněk.

Rostliny hořčice se vyskytují především v jižní Evropě, v oblasti Středomoří a v západní Asii. Během starověku se rozšířila i do střední Evropy, kde se s oblibou pěstuje do dnes. Semena hořčice,
které jsou surovinou pro výrobu hořčice, jak ji známe, jsou žluté ve velikosti špendlíkové hlavičky. Hořčičná semena voní až po semletí a promíchání vodou, která aktivuje výsledný chuťový hořký enzym.
Hořčice, jako všechny hořké ingredience, prokrvují zažívací trakt, tedy urychluje trávení a látkovou výměnu. Naopak takový křen, který svoji sílou protáhne naše nosní štěrbiny tak dokonale, že je naše babičky používaly na různé neduhy, je rozšířen v mírném pásu Eurasie. Křen je díky svému nadměrnému obsahu hořčičných silic velmi oblíbenou přílohou všech možných druhů masitých pokrmů. Pokud si budete chtít vychutnat pravou sílu hořčičných silic křenu, doporučujeme si jej zakoupit v čerstvém stavu, který si doma můžete sami zpracovat a uložit do ledničky vedle Vaší oblíbené hořčice.

Král v pohádce Sůl nad zlato pochopil, že bez soli opravdu nejde žít! A dokázali byste stejné radikální rozhodnutí udělat i vy s kořením a bylinkami? Zříct se toho, co nás spojuje nejen po té gastronomické stránce, ale i po stránce společenské? Vzdát se chvílí, během kterých vychutnáváte Váš oblíbený Fernet Stock  a chmelové nápoje ve společnosti Vašich nejbližších přátel? Ještě že se tohle děje opravdu jen v pohádkách.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.

5 tipů, proč se vydat s dětmi na nezapomenutelný výlet do Zlína

Přemýšlíte, kam se s dětmi vydat za zábavou, při které se zároveň něco naučí? Vydejte se na výlet (nebo třeba rovnou na dovolenou) do Zlína. V Baťově městě si na své přijde každý člen rodiny a v červnu tady navíc začíná jedinečná výstava kostek s unikátními stavbami a hernou, ze které děti nebudou chtít odejít.

Dokonalá ochrana před sluncem s matujícím efektem

Ochrana před slunečními paprsky by měla být součástí každodenní péče o pleť. Mnoho žen se však obává, že krémy s vysokým ochranným faktorem udělají jejich pleť mastnou nebo lesklou. Česká kosmetická značka Essenté tak přichází s ideálním řešením – Ochranný krém SPF 30 poskytuje vysokou ochranu, ale zanechává pleť matnou a svěží.

NOVINKY 100% přírodní směsi esencí

Pro každodenní osvěžení domova

Chuť léta v každém doušku s osvěžujícími kávovými drinky

Léto je jako stvořené k dobrodružství, zábavě a bezstarostným chvílím plným radosti, kdy si život vychutnáváte plnými doušky. Stejně jako kávu, jejíž lahodná chuť vás osvěží i během horkých dní. Káva totiž není jen nápoj – je to okamžik pro sebe, maličká radost, která se vejde do každého dne. A co teprve, když se spojí s ledem? Připravili jsme pro vás pár jednoduchých,
ale výjimečných receptů, díky kterým si léto vychutnáte naplno.

Sauna v létě? Překvapivě skvělý nápad!

Saunování rozhodně nepatří jen k zimním měsícům, právě naopak! Vaše tělo vám za něj poděkuje i v létě. Klíčem k pozitivním účinkům saunování je pravidelnost, tak proč si v létě dávat pauzu
a čekat až na první mrazíky? Přinášíme vám hned několik důvodů, proč by sauna měla mít místo
 i ve vaší letní rutině.

Léto u vody s malým dítětem: Jak na to bezpečně a v pohodě

Léto je tady a s ním i období dovolených u moře či jezera. Pokud si ale chcete pobyt u vody skutečně užít, je důležité se dobře připravit. Jak s malým dítětem začít plavat? Zvládneme to sami, nebo je lepší navštěvovat kurzy? A je vůbec plavecká příprava nutná? 

Novinky do každé rodiny

Hrajte o limitovanou edici GlancBox!

Překrásná Marseille

Možná jste velmi zcestovalá a vynechala jste snad jen Mars. Ten je ale trochu z ruky, a proto, což takhle dát si Marseille, která je Evropským hlavním městem kultury roku 2013? Ostatně, v tomhle druhém největším francouzském městě a současně hlavním městě Provence je tolik národností, že by se i marťanští zelení mužíci s tykadly mezi nimi ztratili.

Dopřejte dovolenou i své pleti a myslete v létě na hydrataci!

„Dehydratace se netýká jen suché pleti. Nedostatek vlhkosti může pociťovat i smíšená nebo mastná pokožka, které vlivem věku, UV záření a dalších aspektů už...
Reklama
Reklama