Domácí koblihy, jako od babičky

Domácí koblihy, jako od babičky

O víkendu jsme měli cestu za babičkou, která aktivně už od rána stála u plotny. Ještě od branky byla cítil libá vůně, která se vinula z prostor kuchyně. Instinktivně jsem tam hned zamířila. Na plotně se právě smažily domácí koblihy. Něco tak výborného jsem ještě nejedla


O víkendu jsme měli cestu za babičkou, která aktivně už od rána stála u plotny. Ještě od branky byla cítil libá vůně, která se vinula z prostor kuchyně. Instinktivně jsem tam hned zamířila. Na plotně se právě smažily domácí koblihy. Něco tak výborného jsem ještě nejedla, takže jsem si hned vyprosila recept a jdu se s ním podělit mezi vás.

schnytlik cz

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 42 g droždí
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 100 g tuku
  • 8 žloutků
  • džem (nutela)
  • olej na smažení

Příprava:

Do ohřátého mléka rozdrobíme droždí, lžíci cukru a mouky a metličkou rozmícháme, necháme vzejít kvásek. Do proseté, osolené mouky dáme kvásek a necháme ho nasáknout. Pak přidáme zbytek cukru a rum. Nakonec rozšleháme žloutky s tukem a vmícháme do těsta. Necháme v klidu na teplém místě kynout tak hodinu. Těsto rozválíme na tloušťku cca 1 cm a sklenicí vykrajujeme kolečka. Na 1 prázdné kolečko dáme náplň a dalším prázdným kolečkem přikryjeme. Konce pořádně přimákčneme- lze i vidličkou. Necháme ještě chvilku kynout a pak necháme napánvičce rozehřát olej a koblihy osmažíme z obou stran dozlatova. Z usmažených koblih odsajeme přebytečný tuk ubrouskem a pocukrujeme.   Tohle je jenom jeden z receptů, které babička na koblihy praktikuje. Střídá to s receptem, kde koblihy plní až hotové, přesně tak, jak to dělají v pekárnách. Pokud by Vás zajímal i ten druhý, napište do komentáře, či zpráv na facebooku a ráda vám ho pošlu. ,) Více receptů najdete v blogu, nebo na http://recepty.dokonalazena.cz/   Markét ,)