Tradiční Valašské frgály. Znáte je?

Tradiční Valašské frgály. Znáte je?

Včera jsem se procházela po pouti a dívala se na všemožné laskominy, které se vyskytovaly takřka u každého stánku. Nejlibější vůně se linula od stánku, kde se velebila spousta různých koláčů, kterým se říká frgály. Zajímalo mě, jak obtížná je jejich příprava. Zhodno


Včera jsem se procházela po pouti a dívala se na všemožné laskominy, které se vyskytovaly takřka u každého stánku. Nejlibější vůně se linula od stánku, kde se velebila spousta různých koláčů, kterým se říká frgály. Zajímalo mě, jak obtížná je jejich příprava. Zhodnoťte sami.

qweyd sweb cz

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 400 g hrubé mouky
  • 250g másla
  • 250 g mletého cukru
  • 60 g droždí, 4 žloutky
  • 2 dcl vlažného mléka
  • špetka soli
  • žloutek na potření
  • 100 g másla
  • 100g rumu na pokropení
  • 50 g moučkového cukru na posyp
Hrušková náplň:
  • 300 g sušených hrušek
  • 200 g sušených jablek
  • 100 g švestkových povidel
  • 150 g cukru
  • 100 g nastrouhaného perníku
  •  skořice
  • tlučený hřebíček
  • badyán
  • 100 g rumu

Příprava:

Hrušková náplň: sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme, přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je - li náplň příliš hustá, poovolíme ji rumem nebo vývarem z ovoce. Frgály: Z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který dáme do tepla nakynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout. v průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvočíme kola na stéblo silné. Okraje potřeme žoutkem rozmíchaným s trochou vody. od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme si ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme. Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál, dělíme dávku surovin čtyřmi. Existuje samozřejmě spousta náplní. Já jsem zvolila tu nejrozšířenější - s hruškovou náplní, ale oblíbená je i s tvarohem, mákem a spousta dalších. ,) Co na to říkáte? Zdá se vám příprava složitá, nebo vás láká tento recept vyzkoušet? Podělte se s námi! Více receptů najdete v ostatních článcích blogu, nebo zde: http://recepty.dokonalazena.cz/   Markét ,)