Dříve o této pochutině v Čechách nebylo ani vidu, ani slechu a teď ji seženete v každém druhém obchodě. Sice jen pár druhů, ale i to postačí na ukojení chuťových pohárků. Já sama jsem se o ,,americké koblize" dozvěděla díky televiznímu seriálu - Simpsons, kde Homer byl na
Dříve o této pochutině v Čechách nebylo ani vidu, ani slechu a teď ji seženete v každém druhém obchodě. Sice jen pár druhů, ale i to postačí na ukojení chuťových pohárků. Já sama jsem se o ,,americké koblize" dozvěděla díky televiznímu seriálu - Simpsons, kde Homer byl nadšený jedlík právě donutů. Co takhle si je zkusit připravit doma?

Suroviny:
TĚSTO:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce rozpuštěného tuku
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
ZDOBENÍ:
- 2 tmavé čokoládové polevy
- 1 bílá čokoládová poleva
- zdobící kuličky na posyp
- lžíce kokosu na posyp
Příprava:
Do teplého mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něho droždí. Necháme 10 minut stát, než vzejde kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, tuk, rum, zbytek cukru a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto. Těsto rukama na vále zpracováváme tak dlouho, až se nelepí. Dáme do mísy a necháme pod utěrkou kynout zhruba 1 hodinu.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na placku tlustou asi 1- 1,5 cm. Skleničkou vykrojíme kolečka, ve kterých menší skleničkou (štamprlátkem) vykrojíme střed. Vykrojené donuty dáme na lehce pomoučený plech a necháme je 15 minut kynout. Obrátíme a znovu necháme 15 minut kynout. Potom je smažíme v rozpáleném oleji na mírném ohni první 2 minuty pod pokličkou, potom je obrátíme a dosmažíme bez pokličky. Po usmažení je dáme na síto vyložené savým papírem, abychom je zbavili přebytečného tuku.
Po vychladnutí donuty namáčíme do tmavé nebo bílé čokoládové polevy a zdobíme posypem, kokosem, nebo je necháme jen čokoládové.
Tohle je jeden z mnoha receptů, uvádím jej proto, že je jednou mou kamarádkou ozkoušený a nejsou k němu potřeba speciální formičky. Co vy, zaujal vás tento recept? Vyzkoušíte ho, nebo jste již podobný dělali? Podělte se s námi o zkušenosti.
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)