Můj favorit? Cheesecake!

Můj favorit? Cheesecake!

Tenhle lahodný dortíček jsem ochutnala před pár lety v kavárně, kde pracovala má kamarádka a musím říct, že od té doby jsem se na něm stala závislou. Je výborný, svěží, jemný a jeho nezaměnitelná chuť se vždy postará o skvělý zážitek. Vyzkoušejte ho také! Surovi


Tenhle lahodný dortíček jsem ochutnala před pár lety v kavárně, kde pracovala má kamarádka a musím říct, že od té doby jsem se na něm stala závislou. Je výborný, svěží, jemný a jeho nezaměnitelná chuť se vždy postará o skvělý zážitek. Vyzkoušejte ho také!

villageinn com

Suroviny:

  • 150 g světlých máslových sušenek (např. BeBe)
  • 100 g másla
  • 900 g sýru „cream cheese“  (dá se použít i Lučina, jemný tučný tvaroh, nebo riccota)
  • 6 vajec
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
  • 200 ml 30% zakysané smetany (15% taktéž není problém)
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 větší citron
  • 1 lžíci vanilkového extraktu (pokud ani ten neseženeme, může být vanilkový cukr)
  • ovoce na polevu

Příprava:

Úplně jako první rozdrtíme sušenky  a rozpustíme máslo. Vychladlé máslo smícháme se sušenkami. Tuto směs dáme na dno dortové formy o průměru 24 cm vyložené pečícím papírem. Směs důkladně udusáme. Je vhodné použít ploché dno skleničky, aby byla směs opravdu pevná. Formu s těstem vložíme na 15 minut kvůli ztuhnutí do ledničky. A teď krém - do mísy nejprve dáme sýr (tvaroh), který šleháme na nejnižší otáčky. Postupně přidáváme celá vejce, obě smetany, cukr, mouku, šťávu z jednoho citrónu a vanilkový extrakt (cukr). Mezi jednotlivými surovinami vždy dobře promíchejte. Výsledný krém musí být dokonale hladký. Nyní už přijde na řadu forma – vymažeme její okraje a krém do ní nalijeme. Necháme 5 minut odpočívat. V tomto bodě jde o případné bublinky vzduchu, které se do krému mohly dostat. Takto mají šanci dostat se ven. Troubu předehřejeme na 220°C (nepoužíváme horký vzduch). Na dno trouby vložíme kastrůlek s vodou. Pečeme 15 minut. Následně stáhneme na 140°C a pečeme 70 minut. Dalších minimálně 60 minut necháme ve vypnuté troubě. Po celou dobu pečení i následně po troubu neotevíráme - důležité dodržet. Cheesecake vytáhneme z trouby a po vychladnutí dáme do lednice na ztuhnutí. Cheesecake můžeme dozdobit jakýmkoliv ovocem, dle chuti.   Americký recept je hodně přísný a nějaké ingredience se u nás sehnat nedají, nebo jen velmi obtížně, ale nezoufejte. Všechny náhražky uvedené v závorce jsou ozkoušeny a chutnají taktéž výborně. Zaujal vás tento dezert? Máte v plánu jej vyzkoušet?   Markét ,)